Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädslan på vägarna – kör bil med hjälmar

Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen har ökat närvaron på E65 efter stenkastningen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minst 75 personer har drabbats.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ännu fler danska bilister attackeras med stenar på skånska vägar.

Nu har 75 personer drabbats enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

– Det finns danskar som har kört med cykelhjälmar och visir, säger Ewa-Gun Westford till SVT Nyheter Skåne.

Ända sedan i april har danskar utsatts för stenkastning mot deras personbilar. Nu uppgår det till 75 drabbade. De flesta attackerna sker på E65:an men enligt polisen sker de även på småvägarna i Skåne.

Därför har polisen inlett ett stort polispådrag på plats.

– Många har blivit så rädda att de inte vågar köra där och färjerutten mellan Köge och Bornholm blir fullbokad. Vissa har valt att köra kustvägen i stället, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisområde södra Skåne till SVT Nyheter Skåne.

Den 21 juni var polisen på plats vid E65:an för första gången. Dagen därpå kom de igen med en större styrka. Enligt polisen har det gett goda resultat – ingen har anmält att de drabbats sedan i onsdags.

– Vi har varit på plats hela midsommarhelgen med synliga polisbilar som jobbar operativt. Vi har drönare i luften och en helikopter om det behövt. Vi kommer fortsätta vara på plats åtminstone hela denna vecka, säger Ewa-Gun Westford till Kvällsposten.

Polisen anger att flera anmälningar har kommit in i efterhand men de menar att deras närvaro håller stenkastarna borta.

Lätt att träffa danskarna

Händelserna uppmärksammades först på Facebook där flera danska bilister skrev om skräckupplevelsen i Sverige. 

Till en början såg polisen inget samband mellan stenkastningarna - nu står det tydligt att alla som utsatts är danskar med endast något undantag.

– Det är lätt att träffa danska bilar med sten. De kommer oftast i sjok från en båt. Du ser att det är danska bilar, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen har förhört alla som utsatts för stenkastningarna för att få ett bättre grepp om när och hur stenkastningarna sker.

Danskar gör tummen upp

Polisnärvaron har lugnat ner stämningen längs med E65:an och de intilliggande vägarna. Skräcken som har spridit sig bland de danska bilisterna har börjat lägga sig och flera vågar återkomma till E65:an.

– De tutar och gör tummen för att visa uppskattning när de ser oss vid vägen, säger Ewa-Gun Westford.

I de anmälningar som inkommit till polisen har det främst rörts sig om att bilisterna har fått skärskador i ansiktet och armarna. Ewa-Gun Westford har tidigare berättat för Kvällsposten om den värsta incidenten som skett.

– Då trängde en stor sten in genom framrutan och träffade föraren i huvudet. Han miste synen på ett öga och slog sönder flera tänder.

Däremot ska ingen drabbat ha behövt åka till sjukhus med ambulans.