Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polismans vapen användes för att skjuta ihjäl man

En av männen hade en en skuld som skulle betalas. Under ett möte på Holma skulle han göra upp med den person som krävde honom på pengar. Men så tog han med sig en kamrat som hade med sig ett avsågat hagelgevär.
Foto: Fritz Schibli
Polisen grep en av männen redan kl 20 på kvällen. Den andre mannen flydde till Polen men utlämnades därifrån till Sverige och häktades av Malmö tingsrätt den 17 april.
Foto: Fritz Schibli
Polisen hittade bilder på hagelgeväret i en mobiltelefon.
Foto: Polisen
21-åringen handlade verktyg på Clas Ohlson i Malmö. Han behövde utrustning för att såga av det dubbelpipiga hagelgeväret.
Foto: Polisen

Ett hagelgevär som ägs av en polisman i Skåne användes den 10 mars förra året av en 21-årig man som i dag åtalats för att ha skjutit ihjäl en man på ett torg i Malmö.

Polismannen som står som ägare till hagelgeväret är misstänkt för vapenbrott. Han blev först anhållen men försattes på fri fot.

Nu utreds polismannen av särskilda åklagarkammaren.

Uppgiften att en polisman stod som ägare till mordvapnet kom fram först långt senare efter skjutningen på Holma torg i Malmö. Den 16 november förra året hade chefsåklagare Martin Tidén på särskilda åklagarkammaren i Malmö fattat beslut att man skulle slå till mot polismannen. En husrannsakan genomfördes hemma polismannen. 

Dagen efter kunde Kvällsposten avslöja att en polisman med en lång karriär inom polisen anhållits som misstänkt för grovt vapenbrott vid två tillfällen: dagen när han greps och den 10 mars – dagen då hagelgeväret användes för att döda en man på Holma torg.

Martin Tidén kom efter de första förhören med polismannen fram till att han inte skulle häktas. Förundersökningen mot polismannen, som numera enbart misstänks för vapenbrott begånget den 10 mars, pågår fortfarande. Polismannen är inte misstänkt för inblandning i själva skjutningen på Holma torg.

Polismannen hade inte anmält vapnet stulet, enligt åtalet mot 21-åringen.

Polismannen nekar

– Den misstänkte förnekar brott, säger Martin Tidén som inte kan svara på när förundersökningen mot polismannen blir klar.

Polismannen har trots misstanken om vapenbrott fortsatt tjänstgöra som förundersökningsledare. Det innebär sannolikt att han kunnat lämna en trovärdig förklaring.

Det är fortfarande oklart hur en polismans privata vapen, ett dubbelpipigt hagelgevär i kaliber 12-70, kom att hamna i händerna på den 21-årige mannen som nu åtalas för mord. Det framgår av åtalet och förundersökningen som kammaråklagare Sofia Syrén lämnat in i dag till Malmö tingsrätt. Där finns enbart uppgiften om vem som äger hagelgeväret.

21-åringen hade hagelgeväret när han greps av insatsstyrkan vid en hiss hemma hos sin sambo.
Foto: Polisen

21-åringen har däremot berättat för polisen hur han kom över det och varför han hade det med sig när han och en 20-årig kamrat gick till ett möte med två bröder och två andra män sent på eftermiddagen den 10 mars förra året.

Hans 20-åriga kamrat hade lånat pengar som skulle betalas tillbaka. Han var nervös och orolig inför en kommande uppgörelse och bad sin 21-årige vän att stötta honom.

20-åringen hade själv en pistol men ansåg att han och kamraten behövde ytterligare ett vapen. Det ledde till att de två kamraterna åkte till en fastighet i Rosengård. 21-åringen gick ned i en källare och där gjorde han upp vapenaffären.

I förhör berättar 21-åringen hur det gick till:

– Så bara tog han ut eh… ett hagelgevär. Visa mig att det… hade skott och allt. Och så betala jag honom.

Polisen: Hur mycket ammunition köpte du då?

– Åtta... åtta stycken tror jag, säger 21-åringen i förhör. 

Han betalade 10 000 kronor för hagelgeväret som den skånska polismannen står som ägare till.

Sågade av hagelgeväret

För att göra vapnet lättare att använda sågade 21-åringen av piporna hemma hos sin flickvän.

När han och kamraten kom till mötet på Holma torg hade båda vapen. 20-åringen hade en osäkrad pistol i sin jackficka. Mötet spårade snabbt ur och stämningen blev spänd.

20-åringen sköt en man genom sin jacka. Kulan träffade honom i magen. 20-åringen sköt samma man med sitt hagelgevär. 

– Jag tog fram mitt hagelgevär ur jackan. Och jag skjuter ett skott rakt framför mig, säger 21-åringen i ett förhör.

21-åringen erkänner att han sköt men hävdar nödvärn och förnekar mord.

 – Hans avsikt var att skrämmas. Inte att skjuta honom, säger advokaten Johan Länström som är ombud för 21-åringen.

Offret, en man i 25-årsåldern, fördes till akuten på SUS men avled.

Poliserna som kom till platsen fick av vittnen veta vilka som skjutit. 21-åringen greps av polisens insatsstyrka. Då bar han på hagelgeväret. Han hade efter mordet flytt tillsammans med 20-åringen. 20-åringen kom undan men blev senare utlämnad från Polen. Även han åtalas för mord och för grovt vapenbrott samt grovt olaga hot.