Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishelikopter spårade 17-åring till hans sovrum

Polishelikoptrar är bland annat utrustade med extremt effektiva kameror.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
17-åringen hade köpt laserpekaren under en semesterresa utomlands. Men så knackade polisen på sent en kväll. Då blev den tagen i beslag.Foto: Polisen

En 17-årig Malmöbo blev en sen aprilkväll konfronterad av en polispatrull. Kort innan hade besättningen på en polishelikopter spårat honom till hans sovrum. Därifrån hade han använt en förbjuden laserpekare mot helikopter.

På fredagen åtalades 17-åringen, som är rejält ångestfull, för luftfartssabotage. 

Strax efter klockan 22 en kväll i april var en polishelikopter på uppdrag över Malmö. Vid samma tidpunkt befann sig en 17-åring i sitt sovrum. Under sin säng hade han en laserpekare som han köpt på en marknad när familjen var utomlands på semester.

17-åringen hade fönstret lite öppet och tyckte sig se en röd prick som gjorde honom förundrad. Det är i varje fall vad han senare berättade för poliserna som kom hem till honom.

Han tog fram laserpekaren och lyste med den mot det han uppfattade som en röd prick på himlen, först en gång och sedan en gång till.

Förbjuden laserpekare

Det 17-åringen gjorde var att han använde en laserpekare av klass 3B, förbjuden att använda utan tillstånd samt förbjuden att inneha eller föra in till Sverige utan tillstånd.

Det han kallade för en röd prick var en polishelikopter. Ombord på helikoptern märkte man direkt vad som hände. En operatör varnade piloten så att han inte skulle titta mot platsen där man såg att någon använde laserpekaren. Piloten skulle annars bli bländad.

Utan någon som helst svårighet kunde personalen på helikoptern snabbt lokalisera från vilken adress, vilken fastighet och från vilket fönster som någon använt en laserpekare. 

En polispatrull skickades dit, de knackade på och 17-åringens föräldrar öppnade och de ombads hämta sin son.

Den förvånade 17-åringen som hade gått till sängs medgav att han använt sin laserpekare för att han ”ville flippa lite”. 

Djupt ångerfull

Poliserna tog laserpekaren i beslag och den unge mannen kallades senare till förhör.

17-åringen var djupt ångerfull och berättade att han visserligen visste att laserpekare kunde vara skadliga och farliga och att han därför varit försiktig när han använde den men att han inte känt till lagstiftningen.

– Jag visste sen innan att man inte fick lysa mot folks ögon, för det kunde skada. Det höll jag mig till, säger han i ett förhör.

Han berättade också att han inte förstått att det var en polishelikopter som han lyst mot med sin förbjudna laserpekare. Polisen hembesök tog honom hårt.

– Jag blev chockad, säger han i förhöret

Nu blir det rättegång i Malmö tingsrätt eftersom 17-åringen visserligen medger de faktiska omständigheterna men förnekar brott.