Unga vännerna körde bil – sen mördades en

Dödsskjutningarna fortsätter – här är en sammanfattning av sommarens och höstens händelser.
I måndags mördades en man i stadsdelen Hermodsdal i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Under torsdagskvällen hittades en man mördad i området Sege i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Den utlösande faktorn var mordet på Jaffar, 15, i Malmö. Han sköts ihjäl vid Möllevångstorget den 9 november.
Foto: Privat
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anna Hermansson

Den unga mannen och hans vän anlände till Segevång i bil – där den ene sköts till döds. Den 20-årige mannen har tidigare bara dömts en gång - för skadegörelse.

Under polisens särskilda händelse har två mord inträffat på tre dygn i Malmö. 

– Vi får inte vara så naiva att vi tror att det inte kommer att skjutas och sprängas och att personer inte kommer att angripa varandra, säger kommenderingschef Stefan Sintéus. 

Den utlösande faktorn var mordet på Jaffar, 15, i Malmö. Han sköts ihjäl vid Möllevångstorget den 9 november. 

Polisen utlyste därefter en särskild händelse – namngiven Operation Rimfrost – med syfte att stävja det grova våldet på Malmös gator. Operationen innebär att polisen i Malmö får förstärkning från andra polisområden i landet. 

Sedan Rimfrost inleddes har polisen en större närvaro utomhus, fler poliser är i tjänst. 

Ändå har våldsbrotten fortsatt. På tre dygn har två män skjutits till döds.

Jaffar, 15, mördades på Ystadsgatan i Malmö den 9 november. Det var den utlösande faktorn till att polisen startade Operation Rimfrost.
Foto: TT + Privat

”Svårt att förhindra”

I måndags mördades en 25-åring man på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i Malmö. Mordoffret har en kriminell bakgrund och har tidigare varit inblandad i bedrägerier, kortkapning och vapenbrott. 

Redan då lyftes frågan om Operation Rimfrost – och hur ytterligare våldsbrott sker när polisen har ökat sin närvaro i staden.

– Är man motiverad från de kriminella grupperingarna att vidta den här typen av åtgärder är det väldigt svårt att att förhindra det i alla fall, svarade Claes-Arne Hermansson

En man greps under natten till tisdag. Han häktades på fredagen som misstänkt för mord av Malmö tingsrätt.

Två mord inom loppet av tre dygn

Två dagar senare inträffade ytterligare ett mord i staden. En man i 20-årsåldern sköts till döds på Segevång i Malmö. 

Mannen hittades död utomhus. Kort senare fick polisen information om en annan man som var i den skjutne mannens sällskap lyckades undkomma, men skadades lätt i samband med sin flykt från platsen.

– Vi har hämtat ett antal till förhör men ingen är delgiven misstanke och gjort beslag samt genomfört dörrknackning. Ingen åklagare är inlottad men ska bli det under förmiddagen, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, om inte vill kommentera offrets bakgrund och om han misstänks tillhöra något kriminellt nätverk.

– Det är för tidigt att ge en kommentar till vad som ligger bakom mordet. Det är för tidigt med hypoteser.

Polisen vet inte varför männen befann sig på Segevång på torsdagskvällen. Inte heller varför de blev beskjutna. Männen tog sig till platsen i bil, uppger Sydsvenskan – som också rapporterar om att mordoffret inte dömts för grov brottslighet. 

Om det finns indikationer på hämndaktioner är okänd – men det finns en risk. 

– Det finns alltid en risk för hämndaktioner oavsett vilken miljö man befinner sig, säger Mattias Sigfridsson.

”Oroande”

Många Malmöbor ställer sig nu frågan hur två personer kan mördas i Malmö inom loppet av tre dygn – trots polisens ökade insatser i stan.  

– Polisens satsning känns ju meningslös när det ändå fotsätter att ske mord i Malmö, säger Monika von Fabianic, socialsekreterare från Malmö

Stefan Begic, produktutvecklare, är inne på samma spår:

– Det är oroande att morden fortsätter trots polisens stora insatser. Jag känner mig både osäker och uppgiven. Jag frågar mig hela tiden vad som egentligen sker i den här staden, Stefan Begic, produktutvecklare, Malmö. 

Enligt Calle Persson som är presstalesperson vid Malmöpolisen har polisen aldrig räknat med att Operation Rimfrost skulle få stopp på allt våld på en gång.
Foto: Johan Nilsson TT + Anna Hermansson

Polisen: ”Vi är också berörda”

Stefan Sintéus, som är kommenderingschef för den särskilda händelsen i region syd, kommenterar de senaste dagarnas våldsdåd på en presskonferens. 

Enligt honom har polisen aldrig räknat med att satsningen skulle få stopp på allt våld på en gång. 

– Vi får inte vara så naiva att vi tror att det inte kommer att skjutas och sprängas och att personer inte kommer att angripa varandra. Rimfrost innebär att polisen för bättre förutsättningar. Det kan handla om personal till dörrknackning, förtur till forensiska undersökningar eller utredare så att man kan arbeta i högre tempo, säger han. 

– Rimfrost har olika ansatser. På kort sikt arbetar vi mot gatulangningen, vi jobbar med drogproblematiken och platser där vi kan vidta åtgärder.

Malmöpolisen har förstärkts med cirka 60 poliser som lett till beslag av sammanlagt 4,1 kilo cannabis, två kilo sprängdeg, fem skjutvapen, sex övriga vapen. Man har också beslagtagit 50 000 kronor.

– Polisen följer langarna allt eftersom de flyttar sig från platser och områden när polisen ökar trycket, säger Stefan Sintéus.

– Om vi ska vara realister ska vi inte tro att Rimfrost är den direkta hjälpen mot problematiken. Vi kommer inte kunna förhindra de brotten då en enskild person tar livet av någon annan.

Enligt kommenderingschefen sitter över 40 personer häktade för grova brott. Bara i förra veckan hölls 39 häktningsförhandlingar i Malmö ”vilket är väldigt mycket”.

Polisen: Vi är berörda

Många Malmöbor blir illa berörda när nyheterna om nya mord i staden kommer med jämna mellanrum. 

– Vi delar den känslan, vi skulle hellre ägna oss åt andra grejer än att reda ut dödsskjutningar av unga personer hela tiden, säger Calle Persson, presstalesoerson vid polisen.

– Vi är också berörda av den här situationen där vartenda mord drabbar oss också, inte bara arbetsmässigt utan även personligen. 

Hur länge kommer Operation Rimfrost pågå?

– Någon bortre tidsgräns har vi inte satt. Utvärderingar görs fortlöpande. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.