Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens razzior i Malmö – en fälla

Det här är Operation Rimfrost
Vid insatsen i Husie påträffades flera vapen. Bland annat kulsprutepistoler.
Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON
Polisen genomförde en stor insats på Rosengård förra veckan.
Foto: MIKAEL NILSSON

Under tre dagar slog en stor polisstyrka till i flera olika bostadsområden i Malmö.

Men insatsen var bara en skenmanöver – för att lura kriminella att flytta sina gömmor med vapen och knark, skriver Sydsvenskan.

Insatsen ledde till ett stort vapenbeslag.

Operation Rimfrost drogs i gång i Malmö efter mordet på 15-årige Jaffar men polisinsatserna förra veckan skedde under operation Hagelstorm.  I god innan tillslagen varslade polisen om planerna på en presskonferens men man gick också ut med information i flygblad på olika språk. För att skapa trygghet, sade man.

Insatserna inleddes på tisdagen med en jätterazzia i Herrgården i Rosengård. Därefter tog polisen i tur och ordning områdena Nydala och Hermodsdal samt Holma och Kroksbäck. 

Omkring 100 poliser och personal från tullen deltog och polisen var tydlig med att ett mål var att beslagta sprängmedel, vapen och narkotika.

Men i skymundan av de medialt välbevakade insatserna under tisdag, onsdag och torsdag slog ett stort polisuppbåd till mot en bilverkstad i Husie där man hittade vapen. Under hela veckan beslagtog man totalt 39 vapen, skriver Sydsvenskan. Beslaget beskrivs som ett av de största i Malmö.

Vem som ligger bakom vapengömman är inte känt, åtminstone är det inget som polisen vill kommunicera. Brottsmisstanken är synnerligen grovt vapenbrott, rapporterar tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att man ledde de kriminella in i en fälla när man förvarnade om insatserna.
Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON

Åklagaren som leder förundersökningen, Stefan Gradler, är inte beredd att avslöja några detaljer kring vad som framkommit.

– Jag kommenterar ingenting, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan var polisens skäl till att i förväg gå ut med informationen om de stundande insatserna inte bara för att skapa trygghet. Man ville också få de kriminella att reagera och om möjligt begå misstag. 

Polisen har hemlig avlyssning på flera grovt kriminella och genom att berätta om de planerade insatserna hoppades man kunna höra om någon började flytta på sina vapen eller narkotikagömmor.

Nils Norling, pressinformatör vid polisen i Malmö, vill inte bekräfta Sydsvenskans uppgifter om en fälla.

– Men det var ett sätt att se vilka reaktioner detta framkallade i kriminella miljöer, svarar han.