Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya spår i jakten på Karolin Hakims mördare

Karolin Hakim, 31, höll sitt spädbarn i armarna när hon sköts till döds på Sergels väg i Malmö den 26 augusti förra året.
Foto: Privat
Här väntade mördarna. De stod några meter från porten till huset där Karolin Hakim bodde med sin sambo.
Foto: Privat
Chefsåklagare Pär Andersson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Karolin Hakim inträffade en varm sensommar dag. På gatan fanns barnfamiljer och pensionärer som såg mordet. Många blev djupt berörda.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

När Karolin Hakim, 31, mördades i augusti förra året kunde polisen snabbt få en klar bild av hur mördarna planerat sin attack. 

Nu har polisen nya spår i jakten på hennes mördare. I Malmö tingsrätt pågår en rättegång om förberedelse till mord. 

– Det finns vissa samband mellan den utredningen och mordet på Karolin Hakim som vi tittar på och är intresserade av, säger chefsåklagare Pär Andersson.

I sina handlingar, förhör med vittnen och andra har Pär Andersson och utredarna en i många avseende detaljerad bild av hur Karolin Hakim mördades.

Den 26 augusti förra året kom två personer ut från en adress på Sergels väg. Mannen gick först. I famnen höll han sitt två månader gamla barn. Direkt efter honom kom läkaren Karolin Hakim, hans sambo och barnets moder.

På gatan stod sedan en kort tid en ljusgrå begagnad Mercedes-Benz som några dagar tidigare införskaffats med hjälp av en bulvan. Han använde falsk identitet.

I bilen fanns tre män. En chaufför och två gärningsmän.

– De passade inte in här, säger ett vittne som Kvällsposten talat med.

Sköts efter att ha skrikit

Under loppet av några få sekunder insåg mannen som bar sitt barn att två män var där för att skada honom. Han sprang på gatan, från männen medan minst en av dem sköt efter honom. Flera kulor slog in i en skåpbil. Han tappade barnet, fortsatte springa. Karolin Hakim kom direkt efter och tog upp barnet. Stående på en trottoar skrek hon enligt vittnen till männen. En av dem stannade upp och sköt henne med flera skott. Hon föll mot trottoaren, tappade sitt barn och avled senare.

I bilen med de tre männen hittade polisen ett magasin med patroner till ett automatvapen som också fanns i bilen samt en laddad pistol.

På gatan fanns flera vittnen. Pensionärer, småbarnsföräldrar men också läkare och annan sjukvårdspersonal som förgäves försökte rädda den svårt skadade kvinnans liv.

Gärningsmännen försvann direkt efter att Karolin Hakim skjutits. De körde i hög fart mot Stadiongatan, in på en parkering och satte eld på bilen. Sedan dess är de spårlöst borta.

För rutinerade polismän och åklagare är det uppenbart att det som hände på Sergels väg genomförts av personer som haft en plan. Orsaken till varför Karolin Hakim skjuts vet ingen.

Det är inte ens klarlagt att hon kan ha varit måltavlan.

– Det vet vi inte, säger Pär Andersson.

Kanske var hennes sambo måltavla. Han förekommer sedan tidigare hos polisen i både Sverige och Danmark. Han avtjänade åtta års fängelse för ett uppmärksammat rån i Danmark, det så kallade Bröndby-rånet.

Men efter att ha lämnat fängelset levde han i skymundan. 

Så varför skulle någon vilja skjuta honom? Kvällspostens källor är försiktiga. Kanske handlade det om en gammal konflikt. Kanske berodde det på något annat.

– Det här är en person som numera inte gör något väsen av sig på något sätt, säger en av Kvällspostens källor.

Den här bilen köptes fyra dagar innan de tre männen greps vid den på Järnvägsgatan. Säljaren står fortfarande kvar som ägare eftersom Transportstyrelsen upplyste honom att personnumret på köparen tillhör en man som står på hundratals bilar. På ett liknande sätt skaffade Karolin Hakims mördare en bil kort för mordet på henne.
Foto: Polisen

Bulvan släppt på fri fot

En person har suttit häktad som misstänkt för medhjälp till mordet på Karolin Hakim. Det är den yngre man som låtsades vara någon annan när han köpte den Mercedes som gärningsmännen använde. Han är numera på fri fot och har helt uppenbart inte velat eller kunnat lämna uppgifter som lett till fler gripanden av misstänkta.

Men i tysthet har Pär Andersson och hans utredare fördjupat sig i en helt annan utredning. Den handlar om en misstänkt förberedelse till mord på Järnvägsgatan i Malmö.

Den 14 augusti förra året, tolv dagar innan mordet på Karolin Hakim, fick polisens regionledningscentral flera samtal med uppgifter om att en eller flera personer hade vapen i en bil och planerade att skjuta ihjäl en man.

I en bil på Järnvägsgatan satt tre män och en kvinna. I bilen fanns en automatkarbin och en pistol. I bilen fanns även arbetshandskar, nyligen inköpta mörka kläder och en krypterad telefon. 

Utpekad som ledare

En av männen, en 21-åring, utpekas av de två andra männen som ledaren. Han ska vara den som planerat och talat om för de andra vem som ska skjutas och hur det ska gå till.

Offret ska enligt de två männen vara en man som 21-åringen visat på bild för dem. Bilden ska ha funnits i den krypterade telefonen som tillhör 21-åringen. Polisen har inte kunnat låsa upp telefonen och 21-åringen anser sig inte kunna hjälpa till med den saken.

Han nekar till alla misstankar och säger sig vara oförstående till uppgiften att ett mord skulle genomföras.

Samma uppfattning har en av hans två vänner medan den tredje berättar utförligt.

Men bilden ska enligt honom visa en man med en speciell tatuering och som brukar träna på gymmet. På samma gym har tidigare Karolin Hakims sambo tränat.

Hemlighåller sambanden

Exakt vad som intresserar Pär Andersson och hans utredare i utredningen av den misstänkta förberedelsen till mord på Järnvägsgatan i Malmö den 14 augusti som kan knytas till mordet på Karolin Hakim den 29 augusti på Sergels väg vill han inte kommentera.

– Vilka samband det är kan jag inte gå in på. Men det har vissa samband, säger Pär Andersson.

Ingen av de tre männen har blivit delgivna misstanke om inblandning i mordet på Karolin Hakim och mordförsöket på hennes barn och sambo.

Men det finns gemensamma mönster. Tre personer, en speciellt införskaffad bil, spaning och bild på den som ska skjutas samt bensin för att senare kunna elda upp bilden. Samtidigt kan man se detta tillvägagångssätt i fler mord.

Polisen har också visat bilder för en av männen. Det är bild på en av de misstänkta mördarna på Sergels väg den 26 augusti. Bilden har visats för en av de tre männen som valt att berätta. Han har inte kunnat identifiera personen som polisen jagat sedan den 26 augusti.

Mannen som skulle skjutas på Järnvägsatan i Malmö den 14 augusti är helt oförstående inför uppgiften att någon skulle vilja döda honom. Han är visserligen känd av polisen sedan tidigare men lever i dag ett familjeliv.

Han berättar också i förhör att hans bekantskap med Hakims sambo är ytlig. Det handlade egentligen bara om att de har tränat tillsammans.

Rättegången mot de tre männen avslutas på onsdag i nästa vecka.