Polisens kritik: ”Lämna tipsen direkt till oss”

Mattias, 17, försvann efter en fest - borta sedan början av december
Roger Olsson är lokalpolisområdeschef i Ljungby.
Foto: Privat

Sedan 17-årige Mattias Borg försvann har polisen utrett händelsen som ett misstänkt människorov.

Samtidigt har tips om händelsen gått till en youtuber i stället för polisen, vilket nu får polisen att reagera.

– Vi vill att man lämnar tips till oss direkt och inte till en mellanhand, säger Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby. 

Strax efter tolvslaget den 5 december gick 17-årige Mattias Borg från en fest i stadsdelen Hjortsberg i Ljungby. 

Sedan dess har han varit försvunnen och polisen, Försvarsmakten och hundratals volontärer har sökt efter pojken utan resultat.

Polisen har fått in mängder av tips om vad som kan ha hänt men inget tips har lett till något konkret.

– Det senaste spåret som vi följde upp så sent som i förra veckan var att man anträffat något klädesplagg som man eventuellt skulle kunna härleda till honom men det har inte gått att göra och det sökarbetet efter det var resultatlöst, har Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby, tidigare berättat.

”Lämna tips till oss”

Nu har polisen nåtts av information att bland annat en stor youtuber har fått in tips som rör försvinnandet i stället för att tipsen gått direkt till polisen, något som P4 Kronoberg har rapporterat om. 

– Generellt vill vi att man lämnar tips till oss direkt och inte till en mellanhand. Vi vill göra bedömningen huruvida tipset är av värde eller inte. Om det är något att gå vidare med. Det ska inte någon utomstående göra, säger Roger Olsson.

Mattias, 17, har varit försvunnen i över en månad.
Foto: Privat

Han fortsätter:

– Vi finns tillgängliga på telefon eller på hemsidan. Om tipsen inte kommer fram kan det innebära att information som skulle kunna vara viktig inte når fram.

”Det kan man ifrågasätta”

Roger Olsson menar att om någon använder ett tragiskt fall för att få spridning i sociala medier kan det uppfattas som oetiskt.

– Utifrån det kan man ifrågasätta det ur ett etiskt perspektiv gentemot anhöriga och så vidare. Man kan befara att det finns en annan agenda för att man vill öka antalet likes, antalet visningar och så vidare. Utifrån det etiska perspektivet, är det okej att öka på en så tragisk händelse? Det kan man ifrågasätta, säger Roger Olsson.

I nuläget finns det ingen ny information om Mattias försvinnande. 

– Vi fortsätter leta efter honom och kommer fortsätta sökandet i veckan med vissa åtgärder som vi ska vidta. Vi tror vi kommer hitta honom men frågan är bara när, säger Roger Olsson. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Sorayya Ahmadi längtar tillbaka till Falsterbo