Polisens facit efter tillslagen i Malmö

Operationsledaren Nico Miselli om de tre massiva insatserna och vad de resulterat i.
Vid presskonferensen i dag på Rättscentrum deltog Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket i södra Sverige, Nico Miselli, operationsledare för Rimfrost i region Syd och Stefan Hector, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Rimfrost.
Foto: Micke Ölander
Den här färdiga sprängladdningen med 1,7 Minex hittades av en polispatrull i en trappuppgång i Malmö vid ett tidigare tillslag. En gängkriminell man dömdes för att ha hanterat sprängladdningen. Han har samröre med en annan kriminell som misstänks ha legat bakom en rad sprängningar.
Foto: Polisen / Polisen

Tre massiva insatser med hundratals poliser i tre stadsdelar i Malmö gav resultat. Poliserna gick igenom 729 fastigheter och trappor, kontrollerade två tusen fordon, beslagtog 39 vapen och 1 kilo sprängämne samt hittade en stor mängd ammunition. Tolv personer greps misstänkta för bland annat narkotikabrott.

Samtidigt har polisen slagit ut två grupperingar som misstänks tillverka sprängladdningar på beställning åt kriminella.

Polisens särskilda fokus på Malmö i veckan gav resultat. Vid tre olika tillfällen under den här veckan har invånare i tre stadsdelar i Malmö mött hundratals poliser som tillsammans med Tullverket och Kronofogden genomsökt fastigheter, trappuppgångar och vindar. Poliserna har också sökt efter personer som kopplas till kriminella gäng i Malmö. Tillslagen skedde inom ramen för operation Rimfrost och aktionen har fått ett eget namn, Hagelstorm.

Något liknande har tidigare inte gjorts i Sverige. 

Planeringen har pågått en längre tid. I måndags gick startskottet när cirka 200 poliser samlades i Malmö för en genomgång. 

Poliser från hela Sverige

Sedan kom det slag i slag. 

– Vi har haft resurser från hela svenska polisen primärt för att upptäcka sprängladdningar, komponenter, smuggelcigaretter, vapen och efterlysta som gömmer sig i dessa områden, säger Nico Miselli, operationsledare för operation Rimfrost i polisregion Syd.

Poliserna kom till Rosengård, Nydala/Hermodsdal och Holma/Kroksbäck väl förberedda med information som samlats in sedan tidigare och namnlistor. På namnlistorna finns kriminella som Malmöpolisen kartlagt under lång tid och som misstänks ingå i kriminella nätverk och framför allt de kriminella som kallas för fokuspersoner av polisen.

Mött mycket positivt

– När vi gått in i dessa områden har vi mött mycket positivt. De vill att vi ska komma tillbaka . De har också lämnat värdefull information till oss. Vi har flyttat narkotikahandeln och fokuspersonerna, säger Nico Miselli.

Genom att tvinga knarkhandeln att flytta störs säljarna men också köparna. De flyttar visserligen till andra platser.

– Det är vi medvetna om, säger Nico Miselli.

Huvudsyftet för Rimfrost är bryta antalet skjutningar och sprängningar. Stefan Hector, nationell chef för operation Rimfrost avslöjade i dag att man slagit ut två grupperingar som misstänks ha försett kriminella med sprängladdningar.

Operation Hagelstorm

Operation är en del av den nationella och regionala särskilda händelsen Rimfrost. Det här är resultatet av att cirka 200 poliser tillsammans med Kronofogden och Tullverket gjort tillslag under den gångna veckan i Malmö:

729 genomsökta fastigheter/trappor

Cirka 2000 kontrollerade fordon

12 frihetsberövade varav en anhållits

39 vapen

l kg sprängdeg

En större mängd ammunition

9 beslagspunkter narkotika

67 200 kronor i omhändertagna kontanter

41 upprättade polisanmälningar

3 fordon utmätta av Kronofogden

5 000 utdelade flygblad

Källa: Polisen

Genom en kartläggning har polisen fått fram information som pekat ut grupperingarna som misstänks tillverka sprängladdningar på uppdrag av kriminella. I huvudsak tillverkas sprängladdningarna av kommersiella sprängmedel.

Vill inte berätta

– Vi har jobbat på så pass att det har lett till frihetsberövande, säger Stefan Hector.

Han vill inte uppge hur många som frihetsberövats, var i Sverige personerna gripits eller när det skett.

– Det är pågående förundersökningar, säger Stefan Hector.

Men vad som framgått tidigare är att sprängladdningar tillverkade av kriminella som använder kommersiella sprängämnen kan se likadana ut var helst polisen hittar bomberna.

– Vi ser likheter mellan olika laddningar som vi har hittar i Gävle och i Malmö, säger Stefan Hector.

I Malmö sitter sedan senhösten ytterligare en gruppering häktad där en av personerna sedan länge misstänkts ligga bakom ett större antal sprängningar i Malmö. Han kopplas bland annat till en sprängladdning med 1,77 kilo Minex som hittades i en trappgång förra året. Den var färdig att användas.

Han blev aldrig åtalad i den utredningen men anses allmänt enligt Kvällspostens källor ha legat bakom ett flertal sprängningar i Malmö. Nu misstänks han för grovt narkotikabrott.