Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens anti-terrorstyrka slog till mot gäng i Malmö

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
Den här 24-årige mannen har förekommit i flera brottsutredningar. Han greps till exempel för fem år sedan med en stor mängd cannabis som han skulle sälja.Han häktades i dag misstänkt för grovt narkotikabrott.
Foto: Polisen
24-åringen är sedan länge känd av polisen och har tidigare dömts för sprängning och hot mot åklagare. Han var för två år sedan anställd av ett företag som mot betalning av Malmö kommun skulle hjälpa kriminella börja leva ett lagligt liv.
Foto: Polisen
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

När Malmöpolisen tidigt på torsdagsmorgonen slog till mot den misstänkta knarkligan hade man tagit ett ovanligt beslut. Nationella insatsstyrkan, Sveriges anti-terrorstyrka, hade i största hemlighet kallats in för att förstärka Malmöpolisen.

En av männen har tidigare fått bostad och lön genom Malmö kommun för att lämna det kriminella livet. Han häktades i dag misstänkt för grovt narkotikabrott.

Kammaråklagare Magnus Pettersson har begärt honom och två andra män i 25-årsåldern häktade för grovt narkotikabrott. Polisen har förstärkt bevakningen vid Rättscentrum under häktningsförhandlingen som inleddes kl 11 i dag. Ytterligare en man misstänks för grovt vapenbrott. Samtliga häktades i dag av Malmö tingsrätt.

Hanteringen av narkotika ska ha pågått sedan 1 juni fram till den 7 november, alltså samma dag som Malmöpolisen tillsammans med Nationella Insatsstyrkan slog till mot gänget. En eller flera av de misstänkta kopplas enligt källor till Kvällsposten också till en sprängning förra helgen veckan mot ett hyreshus i Malmö. Motivet för sprängningen ska vara knarkskuld till en av de män som greps på torsdagen.

Tillslaget var noga planerat. 24-åringen och en nära vän till honom som också är 24 år togs kl 6 på morgonen. Exakt på vilket sätt NI, Nationella insatsstyrkan, bistod Malmöpolisen är oklart. Men två av varandra oberoende källor bekräftar för Kvällsposten att personal från NI fanns på plats. NI kallas bland annat in vid gripanden av särskilt farliga gärningsmän, enligt polisen.

Dömd för sprängning

Den utpekade huvudmannen i knarkligan har tidigare dömts för sprängning mot en fastighet som ägs av bolaget Victoria Park. Företaget kom i konflikt med honom efter att hans familj blivit vräkt. Han dömdes för fyra år sedan för den sprängningen. Senare dömdes han även för att ha hotat två åklagare.

Sedan dess har han och en grupp unga kriminella kring honom kommit att hamna i fokus för Malmöpolisen. För cirka två år sedan blev han anställd av ett företag som på uppdrag av Malmö kommun försöker hjälpa unga kriminella att lämna det kriminella livet. Han fick lön, bostad och körde även runt med företagets bil.

Den insatsen har enligt Kvällspostens källor inte lett till att han slutade vara kriminell.

Han förekommer bland annat i en kartläggning som Malmöpolisen gjort av en kriminell gruppering. Hans 24-årige kamrat är också han välkänd av polisen och har bland annat dömts för narkotikabrott. 

Magnus Pettersson häktningsframställan bekräftar att de två varit föremål för spaningar av Malmöpolisen eftersom brottsmisstankarna sträcker sig från 1 juni fram till torsdagen när polisen slog till mot dem.