Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vill se hårdare tag mot fartdårarna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mats Karlsson är enhetschef vid polisen i region Syd.
Foto: FRITZ SCHIBLI

En ny lag har trätt i kraft mot vansinneskörningar i Danmark.

Det innebär att polisen kan beslagta fordon som är leasade eller lånade i samband med att förarna kör för snabbt – något som Malmöpolisen tycker kan vara värt att följa efter.

– Det är intressant att se hur det fungerar. Vi har en liknande problematik i Sverige, säger Mats Karlsson, enhetschef vid polisen i region Syd. 

En ny lag trädde i kraft i Danmark den 31 mars. Lagen är till för att skärpa de straff som finns kring vansinneskörning.

Något som dansk polis sett en ökning av i storstadsregionerna. 

Bland annat handlar det om unga män i kriminella kretsar som kör väldigt fort i tätbebyggelse. Polis har tidigare inte kunnat beslagta deras fordon om fordonet är leasat, lånat eller hyrt. 

Men i och med den nya lagen kan dansk polis beslagta alla fordon.

– Det är intressant att se hur det fungerar. Jag vet att de har haft mycket av den problematiken i Köpenhamn. Vi har en liknande problematik i Sverige. I Köpenhamn har det rört sig om muskelstarka bilar som kör fort i tätbebyggda områden, säger Mats Karlsson, enhetschef vid polisen i region Syd. 

”Lagen är väldigt trubbig”

Han fortsätter:

 – Vi ser det i storstäderna i Sydsverige också så som Helsingborg och Malmö. Det rör sig generellt om unga män i tyska bilar som BMW, Audi eller Mercedes.

I Danmark innebär de strängare reglerna att straffet höjts från böter till fängelse för de allvarligaste hastighetsöverträdelserna som överstiger 200 kilometer i timmen. 

I december i fjol slutade en vansinnesfärd i krasch.
Foto: Karsten Pedersen

Förutom risken för att ens fordon blir beslagtaget och konfiskerat kommer vansinneskörning att kunna leda till ovillkorlig återkallelse av körkortet under minst tre år i Danmark. 

Svensk polis har inte samma möjligheter för tillfället.

– Vi kan i vissa fall ta en bil i beslag men sedan är det andra instanser som bestämmer hur det ska förverkas och om bilen ska tillfalla staten. Det kan exempelvis handla om någon som upprepat kör rattfull. Men min erfarenhet är att den lagen är väldigt trubbig, säger Mats Karlsson.

”Målgruppen är de kriminella”

Han förklarar att de unga män som kör vårdslöst ofta inte kör sina egna bilar.

– Det kräver att de kör sina egna bilar men kriminella använder ofta leasing-bilar. Men det får inte göra dem straffimmuna. Vi kan ge dem böter eller dylikt men om de redan har skulder bryr de ofta inte sig om några tusen till. Och böter står inte i proportion till hur de kör i Malmö exempelvis. 

Mats Karlsson tycker därför att Danmarks nya lag är intressant och kanske eftersträvansvärd. 

– Jag respekterar danska politiker och att de ofta är snabba att ta beslut just i arbetet mot kriminalitet. Men man får vara försiktig för allt de beslutar är inte positivt. De här individerna jag tycker vi ska komma åt är inte bara en pojke som gillar att köra fort genom stan. Målgruppen är de kriminella som vill visa att de får köra hur de vill och köra hur fort de vill, säger Mats Karlsson. 

SE FLER NYHETER: ”Han upplever troligtvis situationen som jobbig”

Kriminalinspektören om 26-åringen som nu är häktad