Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vet hur Karolin Hakims mördare ser ut

Bilden på mannen som dödade Karolin Hakim är suddig. Men polisen har bland annat med hjälp av vittnen en klar uppfattning om hans utseende.
Foto: Polisen
Här jagade skyttarna först Karolin Hakims sambo, sedan sköt en av dem Karolin Hakim.
Foto: Privat
På gatan fanns under lång tid en minnesplats där grannar men också vänner till Karolin Hakim tände ljus och lade blommor till hennes minne.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Karolin Hakim, 36, var på väg tillsammans med sin sambo och spädbarn till en parkerad bil när hon mördades.
Foto: Privat

I utredningen av mordet på läkaren Karolin Hakim finns en omständighet som kan avslöja skytten som dödade henne.

Polisen vet hur mördaren ser ut.

Bilden av mördaren har sammanställts genom vittnesuppgifter och en film.

Chefsåklagare Pär Andersson och hans utredningsgrupp har gradvis minskat i antal men är fortfarande betydande. I dag arbetar tio till femton poliser i utredningen. I en period hade utredarna förstärkning från NOA, Nationella operativa avdelningen.

Tidigt hade utredningen ett massivt inflöde av vittnesuppgifter som efterhand har bearbetats. Cirka två månader efter skjutningen på Sergels väg släppte åklagaren bilder på den man som misstänks ha skjutit Karolin Hakim när hon höll sitt spädbarn i famnen.

Springer märkligt

Flera vittnen har sett den mannen på nära håll. Andra har filmat honom på avstånd när han efter att ha skjutit Karolin Hakim. Först sprang han i riktning mot Limhamnsvägen på Sergels väg, stannade till vid en vit Volkswagen kombi, vände och sprang tillbaka. 

Hans sätt att springa är speciellt och utmärkande.

Sedan hoppade han in i en väntande grå Mercedes som sedan körde bort från mordplatsen i hög fart till en parkeringsplats vid Stadiongatan i Malmö.

Skytten och ytterligare en man var på gatan. Den tredje mannen körde bilen.

När de i hög fart kört från Sergels väg till parkeringsplatsen satte någon eld på bilen.

På Sergels väg fanns flera personer som såg mordet. Andra satt på sina balkonger. Alla reagerade på de första skotten när Hakims sambo jagades längs med gatan. Vittnen hörde patronhylsor slå i asfalten. Efter att han flytt riktade en av skyttarna sin uppmärksamhet mot Karolin Hakim när hon höll sitt barn i famnen.

– Han sköt henne fler gånger. Vid första skottet vred hon kroppen, som om att skydda barnet, säger ett ögonvittne.

Barnet föll till marken men utan synbara skador. Karolin Hakims liv gick inte att rädda trots att tre sjukvårdskunniga gjorde vad de kunde.

Hotade ögonvittnen

 I ett skede siktade mannen som skjutit Karolin Hakim på ögonvittnen med sin pistol men sköt inte.

En sammanställning av vittnesuppgifterna och de filmer som togs av vittnen har gjort att polisen i dag har en god uppfattning om hur skytten som dödade Karolin Hakim ser ut.

Eller som Pär Andersson väljer att uttrycka det:

– Vi tror oss veta hur han ser ut.

Den mannen är tillsammans med två andra män misstänkt för att gemensamt och i samförstånd ha mördat den unga kvinnliga läkaren men också för mordförsök på spädbarnet hon höll i sin famn och mordförsöket på hennes sambo.

Den uppfattning som polisen nu har om skyttens utseende kan bli avgörande den dag en misstänkt blir aktuell. Då kan han knytas till platsen och tidpunkten.

Flamur Beqiri mördades på julafton i London utanför sitt hem. En 22-åring från Malmö har gripits i Danmark misstänkt för mordet. Beqiri var god vän till Karolin Hakims sambo.
Foto: Polisen

I Pär Anderssons utredning finns numera också uppgifter om mordet på en annan Malmöbo, Flamur Beqiri, 36, som sköts till döds inför ögonen på sin hustru på julafton i London. Han var god vän till Karolina Hakims sambo.

I januari greps en 22-åring av dansk polis när han kom till Kastrup som misstänkt för mordet på Flamur Beqiri.

Informerad om julaftonsmord

– Jag har fått information om den misstänkte och vad som kan vara bakgrunden till mordet i London, säger Pär Andersson.

Den informationen har i för närvarande ingen betydelse för själva utredningen av mordet på Karolin Hakim, enligt åklagaren.

Betydligt mer kraft lägger utredarna på bland annat följande:

En stor mängd data som samlats in från mobilmaster i området där Karolin Hakim sköts men också andra platser.

– Det är ett omfattande material som analyseras och där vi letar efter mönster, säger Pär Andersson.

Det kan handla om mobiltelefoner som använts i samband med brott eller som förekommit eller förekommer i andra sammanhang.

– Vi får information från andra utredningar, bekräftar Pär Andersson 

På motsvarande sätt tittar man på andra skjutningar och återigen söker utredarna efter mönster.

– Det kan handla om skjutningar där man gått till väga på liknande sätt som på Sergels väg, säger Pär Andersson.

Mördarens flyktbil

Mönstret som åklagaren talar om är till exempel att gärningsmän använder en bil som införskaffats enbart av ett enda skäl, att använda vid en skjutning och sedan eldas upp.

Så var till det vid mordet i juni 2018 på tre unga man som sköts utanför ett numera stängt internetkaféet Galaxy vid Drottninggatan i Malmö. Där använde mördarna en äldre SAAB 9-5 som hittades eldhärjad i Arlöv en tid senare. Mördarna eller deras medhjälpare misstänks också ha spanat från en mörk skåpbil på några av de som sköts som kort innan trippelmordet.

Utredarna undersöker också köpet av den begagnade och oskattade Mercedes- Benz kombi som de tre man hade när de stod på Sergels väg och spanade den 26 augusti förra året. Bilen hade köpts några dagar tidigare men inte av den man som stod som ägare när skjutningen inträffade. Hans namn hade förfalskats.

En yngre Malmöbo har identifierats som den verklige köparen och satt också häktad en tid men blev senare försatt på fri fot.

Bilaffären är ett spår som kan leda till antingen skytten som mördade Karolin Hakim eller personer som hjälpte honom skaffa bilen.

I utredningen finns också en pågående granskning av beslagtagna vapen. Operation Rimfrost har lett till att ännu fler vapen tas i beslag av polisen. Utredarna letar efter vapen som kan kopplas till de patronhylsor och kulor som hittades på Sergels väg.