Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen slog till mot illegal tobakshandlare

Inpackat i plast fanns bland annat polska smuggelcigaretter.Foto: Polisen
Polisen hittade vid tillslaget sammanlagt 120 000 illegala cigaretterFoto: Polisen

Malmös mest illegale tobakshandlare kan ha avslöjats. Han pekas ut efter ett tillslag när polisen tog 120 000 smuggelcigaretter i Malmö.

Mannen är en 34-årig polack som nekar till alla misstankar. Men uppgifter talar mot honom.

– Han är känd för att förse Malmö med cigaretter, säger en man som köpt av 34-åringen.

När några poliser i slutet av oktober var på spaning upptäckte de hur ett flertal män stod samlade vid två skåpbilar intill Norra Grängesbergsgatan. Poliserna tyckte sig ana att någon form av affärsuppgörelse pågick.

Deras kontroll avslöjade att det var så.

Polisernas ingripande avbröt en omfattande handel med smuggelcigaretter från Polen och England. De kunde räkna samman totalt 120 000 cigaretter av märket Prince, Marlboro och LM förpackade i kartonger som var på väg att byta ägare.

Köparen pekade ut en 34-årig polack som säljare men denne förnekade all kännedom om cigaretterna.

– Jag blev ombedd av en man att lämna några paket, säger han i förhör hos polisen.

Tänkte bjuda vänner

Köparen däremot har en helt annan uppfattning.

– Han är känd för att förse Malmö med cigaretter, påstår köparen som erkänt att han var i full färd att köpa cigaretter av polacken när poliserna slog till.

Däremot förnekar köparen att han hade för avsikt att sälja cigaretterna. I förhör påstår köparen att hans plan var att lagra cigaretterna för att bjuda vänner och bekanta i samband med fester.

– Jag tänker inte sälja dem, jag tänkte förvara dem hemma och sedan när det blir högtider brukar jag ge dem till mina kompisar, påstår han i ett förhör.

Det faktum att han arbetar i en släktings livsmedelsaffär och att det var utanför den som polisen slog till har inte med saken att göra, anser mannen.

Misstänkt säljare häktad

Han uppger att polacken ville ha 400 kronor per limpa men att han själv hade tänkt betala 250 kronor per limpa. I handeln kostar till exempel en limpa Marlboro cirka 600 kronor.

Köparen har nu åtalats för grov olovlig befattning med punkskattepliktiga varor, sammanlagt 120 000 cigaretter. Efter att ha suttit anhållen har han försatts på fri fot.

Den 34-årige polacken blev däremot häktad och är det fortfarande i väntan på rättegång. Han åtalas också för grov olovlig befattning med punkskattepliktiga varor, sammanlagt 59 800 cigaretter.

En uträkning gjord av poliserna visar att skatten som staten var nära att snuvas på beräknas till cirka 224 300 kronor.