Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen sätter in drönare för att avslöja kriminella

Polisen har ett 60-tal UAS-system. Ett användas bland annat under sökandet efter 17-åriga Wilma i Uddevalla.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Filmer från polisens drönare får användas i rättegångar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Malmöpolisen sätter in drönare i operation Rimfrost. Planen är att avslöja bland annat knarklangare.

Drönarna ska användas över utvalda stadsdelar bland annat Möllevången där 15-årige Jaffar sköts ihjäl.

Drönarna, eller UAS som är förkortning för unmanned aerial system sätts in som en del av operation Rimfrost. Drönarna har avancerade sensorer, värmekameror och zoomkameror.

– Vi kommer att använda UAS med kameror när behovet så kräver under de kommande månaderna. De är ett bra komplement till fotpatrullering och andra trygghetsskapande åtgärder som vi gör, säger Michael Mattsson, biträdande kommenderingschef för Rimfrost syd i ett pressmeddelande.

Beslutet att att använda drönare gäller från den 10 december till den 8 mars, men kan förnyas.

Testades i Malmö

I följande områden kommer det att finns drönare:

Söderkulla, Hermodsdal, Holma, Kroksbäck, Lorensborg, Innerstaden, Värnhem, Kirseberg, Segevång, Lindängen, Möllevången, Oxie, Rosengård, Sofielund och Västra Innerstaden.

Polisen har tidigare testat drönare i Malmö bland annat i samband med bilbränder under 2016. 

Rätten att använda drönare innebär att filmmaterialet får användas i förundersökningar och rättegångar mot misstänkta. Polisen får använda drönare på allmänna platser. Men det är inte tillåtet för polisen att med hjälp av drönare filma in i bostäder.

Polisen har ett 60-tal UAS-system. I Malmö började drönare användas i oktober i år. Operation Rimfrost inleddes den 10 november efter dödskjutningen av 15-årige Jaffar på Ystadsgatan vid Möllevången i Malmö. Hans 15-årige kamrat blev svårt skottskadad men överlevde.