Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Så hade mordet på 30-årige Elvis kunnat lösas

Elvis Selimotic, 30, knivmördades i februari 2015. Vittnen hade kunnat avslöja hans mördare men valde att tiga.
Foto: PRIVAT
Vetskapen att vittnen som inte vill prata med polisen skulle kunna avslöja sonens mördare plågar Elvis Selimotics mamma.
Foto: MICKE ÖLANDER
Kriminalkommissarie Bo Lundqvist förslag är kontroversiellt men inte unikt. Andra länder har redan lagar som tvingar vittnen att medarbeta i förundersökningar.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist är en av Sveriges mest rutinerade utredare av grova brott. Nu lägger han fram ett kontroversiellt förslag.
– Vittnen ska vara tvungna att berätta hur det faktiskt var om de råkat befinna dig på en plats där till exempel ett mord inträffat.

Han föreslår att en särskild lag införs som gör att vittnen som tiger ska kunna åtalas.

När Elvis Selimotic, 30, höggs i ihjäl på Söderkullatorget i i början av februari 2015 var han på väg hem till en kamrat för att spela datorspel. Men så gick han in i en affär vid torget och stötte på några stökiga ungdomar som han sa till att lugna ner sig. Elvis Selimotic var respektingivande med sina 1,98 centimeter och vältränad. När han kom ut ur affären mötte några personer som anföll honom med kniv.

Huggen dödade honom. 

I inledningen av utredningen fanns gott hopp om att få fast mördarna. På torget fanns flera vittnen. Det stod tidigt klart för polisen. Men vittnen valde att tiga.

Mordet på Elvis ett typiskt fall

– Det är ett typiskt fall, och det inte är rimligt att vi låter enskilda människor bestämma hur utfallet ska bli när till exempel någon mördats på ett torg i Malmö. Det ska inte gå att undanhålla, ljuga eller hålla borta sanningen - där ska det bli ett brott. Och det ska vara ett brott oavsett om någon döms eller inte döms för ett mord, säger Bo Lundqvist.

KvP: Finns det någon motsvarighet i andra länder till det du föreslår?

– Ja, och det är stater med fullständig rättssäkerhet till exempel England som har en lagstiftning med möjlighet att sättas in om du motarbetar istället för att medarbetar. Då gör du dig skyldig till ett brott som faktiskt är rätt så påtagligt. 

Bo Lundqvist är inte vem som helst. Han är chef för kalla gruppen i polisregion Syd. Han är en av Sveriges mest rutinerade spaningsledarna av grova brott. Han har en gedigen bakgrund och har deltagit i flera större expertutredningar av bland annat just det grova våldet. 


LÄS MER: Mammans vädjan: "Hjälp mig lösa mordet" 


Mordet på Elvis Selimotic inträffade vid en affär kort efter att han stött på några stökiga ungdomar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisen behöver nya metoder

För fyra år sedan ingick Bo Lundqvist i en projektgrupp som skulle granska kopplingen mellan den grova organiserade brottsligheten och skjutningar i framför allt Malmö och Göteborg. Slutsatsen som de kom fram till då står sig än i dag  - de fann att det i huvudsak snarare handlar om löst sammansatta grupperingar med ständigt skiftande sammansättningar.

En annan slutsats var att helt nya metoder krävs, och det av lättbegripliga skäl. Det som poliser och åklagare kallar för forensisk bevisning, alltså tekniska bevis i form av till exempel DNA har blivit alltmer sällsynt i fall med skjutningar.

- Jag ser ju i hur stor utsträckning domstolorna och åklagarna i dag förlitar sig på absolut forensisk bevisning. Men i många fall av de mord som vi inte klarar ut till exempel gängmorden och gangsterskjutningarna, där finns inte den bevisningen. Gärningsmannen kommer inte att avsätta några spår på offret eftersom det finns ett visst avstånd mellan dem, om än kort. Den tekniska bevisningen är därmed i princip bortplockad. Då återstår vad vittnen har sett och iakttagit, säger Bo Lundqvist.

Det drabbar bland annat de anhöriga till Elvis Selimotic som inte kriminell. Tvärtom. Han var en skötsam ung man med en ljus framtid som utan förvarning tog slut vid Söderkullatorget.

Undanhåller sanningen

 Men de som såg mordet och sedan valde att tiga skulle kunna bli misstänkta för brott om Bo Lundqvist skulle få gehör för sitt förslag. 

– Jag menar att det inte är rimligt att vi låter enskilda människor bestämma hur utfallet ska bli när till exempel någon mördats på ett torg i Malmö, säger Bo Lundqvist.

– Det ska inte kunna vara så att personer som faktiskt sett en annan människa dödas, utan att ha del i mordet, ska kunna komma till polis och åklagare och bara titta på oss och sedan gå därifrån utan att säga något. Den personen ska inte själv kunna bestämma om den mördades anhöriga ska veta eller inte få veta vad som hände.

– Det ska användas i situationer där du vid upprepade tillfällen förvränger, motarbetar och förhindrar att sanningen kommer fram. En sådan lag ska användas med omdöme och om alla andra tvångsåtgärder som åklagare och polis kan använda är uttömda, säger Bo Lundqvist.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist förslag är kontroversiellt men inte unikt. Andra länder har redan lagar som tvingar vittnen att medarbeta i förundersökningar.
Foto: JENS CHRISTIAN

De som vittnar måste få stöd

Han är medveten om att det kommer att finnas åtskilliga fall, om en sådan lagstiftning genomförs i Sverige, där detta inte är tillämpligt. 

– Men det kommer också finnas fall där en sådan lag går att använda. Och då är det fullt tillräckligt, säger Bo Lundqvist.

Exakt hur hans förslag ska kunna genomföras överlåter Bo Lundqvist åt andra att fundera över. Han menar att det måste vara ett stabilt och noggrant kontrollerat system som ska användas redan under en åklagarledd förundersökning. Han förutsätter att en sådan lag ska utformas med eftertanke och noggrant.

– Det här är en av få saker som jag kan se som på ett påtagligt sätt ska kunna göra skillnad i den situation som vi har inte minst i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Stockholm och allt fler områden, säger han.

För den som väljer att ta steget att berätta och avslöja vad han eller hon sett när någon mördats eller i anslutning till ett grovt brott ska inte behöva göra det utan stöd.

– Om du gör det ska du också få den hjälp som den situationen kräver. Det ska vara motprestationen från vår sida, säger Bo Lundqvist.


LÄS MER: Vännerna kan ha sett mordet på Elvis, 30