Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen kan ha DNA-profil av Emilie Mengs mördare

Mordet på Emilie Meng - nyckelvittne träder fram
Emilie Meng, 17, hittades mördad i en sjö på julafton 2016.Foto: INTERPOOL / INTERPOOL
Trots en massiv spaningsinsats är mördaren fortfarande på fri fot.Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den danska polisen kan ha fått upp ett spår i jakten på Emilie Mengs mördare.

Under de senaste veckorna har flera unga män kallats in för att lämna DNA-prov – om de vägrat har polisen hotat dem med domstolsbeslut.

Emilie Meng, 17, försvann spårlöst efter en utekväll i Korsør sommaren 2016. Ett halvår senare, på julafton, hittades hon död i en sjö. Enligt polisen blev hon mördad.

Trots en av de mer omfattande polisinsatserna i Danmark är mordet ouppklarat men utredarna har långt ifrån gett upp.  Tidningen BT avslöjar nu att utredarnas intresse riktar sig mot ett särskilt bostadsområde i Korsør. 

Tvingats lämna DNA-prov

Under det senaste halvåret har flera ungdomar från bostadsområdet Motalavej kallats in på förhör. När de väl befann sig i förhörsrummet uppmanades de att lämna DNA-prov, skriver BT.

– Mina klienter upplystes om att om de inte gjorde det frivilligt skulle polisen skaffa fram en domstolsorder som tvingar dem. Och för en ung person som inte vet sina rättigheter kan det vara ett skrämmande hot, säger advokaten Kim Krarup

Som advokat är han djupt kritisk till polisens agerande. 

– Det är aggressiva hot. Även om man gärna vill ha gärningsmannen gripen får man inte glömma att det är tal om något som riktar sig mot mot misstänkta. Då borde man meddela dem att det finns en misstanke, det har man inte gjort.

Med hänsyn till sin tystnadsplikt vill han inte närmare gå in på vad klienterna har fått för för frågor.

Polisen kommenterar inte

Totalt handlar det om ett tiotal unga män som har tagits in till förhör och senare DNA-tester. Enligt uppgifter till BT är männen i 20-årsåldern och de har fått frågan om var de befann sig när Emilie Meng försvann den 10 juli 2016.

Vidare har polisen, enligt BT, frågat om männen har sett någon uppföra sig märkligt vid tiden för försvinnandet.

Polisen vill inte kommentera om man har säkrat DNA från den misstänkte mördaren.

17-åriga Emilie Meng har hittats död