Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skadade tonåringen sköts i kroppen med flera skott

Rikspolisen utlyser en nationell särskild händelse efter helgens grova brott i Malmö.
Foto: Privat
Foto: Fritz Schibli / KVP
Foto: Fritz Schibli
Minnesplatsen där Jaffar, 15, mördades.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisne på plats efter mordet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Jaffar, 15, sköts utanför en pizzeria på Ystadsgatan och ytterligare en 15-åring skadades svårt och hålls nedsövd. 

Polisen har efter skjutningen utlyst en nationell särskild händelse – Operation Rimfrost. Samtidigt frikopplas polismästare Stefan Sintéus för att sätta hårdare press på de kriminella gängen i Malmö.

Polisen planerar bland annat intensiva insatser mot knarklangare i Malmö, uppger Stefan Sintéus. 

Operation Rimfrost leds av Stefan Hector som normalt är chef för Noa, Nationella operativa enheten. Det är en så kallad nationell särskild händelse. Nationella särskilda händelser har utlysts tidigare men är sällsynta och används bara i speciellt svåra lägen. Så skedde till exempel vid bränderna 2018 och terrorattentatet på Drottninggatan samt inför valet förra året.

Operation Rimfrost är bland annat en följd av att flera detonationer inträffade i Malmö den senaste tiden och senast i lördags inträffade en explosion i området Hästhagen i Slottsstaden strax innan två 15-åringar blev beskjutna vid Möllevångstorget. En 15-åring avled. Den andre är svårt skadad och nedsövd. Samma helg blev en kvinna svårt skadad efter att ha misshandlat av en psykiskt sjuk man som slog henne med en planka.

Det här är ”Operation Rimfrost”

Det här vill polisen uppnå och så lång tid kommer det ta.

Vill komma åt vapen och sprängämnen

Stefan Hector kommer att ”äga” alla polisens resurser och fördela utredare, kriminaltekniker och poliser till de polisregioner som behöver förstärkas. Fokus ska vara på gripande och beslag av skjutvapen och sprängämnen och delar till sprängladdningar som ska leda till åtal.
- Men också förebyggande i samarbete med tullen för att komma åt vapen och explosiva ämnen men också avhopparverksamhet, säger Stefan Hector som i dag höll en presskonferens i Stockholm om vad uppdraget innebär.

Detta har hänt

Klockan 20.57 på lördagskvällen larmades polisen om flera höga smällar i området Hästhagen i Slottsstaden i Malmö. Kort därefter påträffades en söndersprängd bil.

Några minuter senare, klockan 21.03, sköts två tonåringar utanför en pizzeria på Ystadsgatan, Möllevången. En av dem, 15-årige Jaffar, avled. Den andre vårdas för livshotande skador.

Två misstänkta gärningsmän jagas för mordet. De flydde på cykel.

Söndagen den 10 november beslöt rikspolischefen Anders Thornberg att utlysa en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö, något som tidigare gjorts vid till exempel terrorattentatet vid Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Polismästare Stefan Sintéus frikopplats också från sin roll som chef över Malmöpolisen för att bli kommenderingschef, med fokus på att pressa kriminella i staden.

Samtidigt ska det finnas fler poliser på gator och torg.

I Malmö planeras till exempel insatser mot den öppna narkotikahandeln i Malmö, främst cannabismarknaden men också fler poliser på Malmös gator och torg.

– Vi ser framgång i många av de utredningar vi gör, säger Carina Persson.

Men regionpolischefen anser också att polisens arbete behöver förstärkas. Region syd ska få förstärkningar uppger hon.

Polisen i Malmö höll presskonferens med anledning av helgens våldsdåd.

Skadad tonåring nedsövd

Carina Persson beskriver det som hänt som vedervärdigt med två skjutna tonåringar och en 25-årig kvinna som misshandlats grovt när hon inledde presskonferensen.

– Det var en svart helg, säger Stefan Sintéus.

Han berättar att sprängningen på Edward Lindahlsgatan i Malmö på lördagskvällen var en avledande manöver innan skjutningen vid pizzerian.

– Två personer kommer på cykel, tar upp vapen och skjuter mot två personer som står vid eller inne i en pizzeria. En person dör omgående. Den andre personen är svårt skadad och nedsövd. han har inte kunnat höras. Läkarna uppger att hans tillstånd är stabilt men livshotande, säger Stefan Sintéus.

Malmöpolisen ska inom kort ytterligare öka trycket på kriminella och särskilt försöka slå mot gatulangningen av främst cannabis som är den dominerande drogen i Malmö. Polisen planerar intensiva insatser mot knarklangare i Malmö, uppger Stefan Sintéus. Men han anser också att det finns en risk att kriminella slår tillbaka och därför skärps bland annat säkerheten kring polisstationer.

Stefan Sintéus om skadade tonåringen efter helgens skjutning i Malmö.

”Har inte tappat kontrollen”

På frågan om polisen tappat kontrollen över staden svarade Stefan Sintéus i en intervju i går med Kvällsposten: 

– Nej, absolut inte. Vi har definitivt inte tappat kontrollen. Det är bara att titta efter och se vilka som vi fått häktade och dömda. Men det vi behöver göra är att höja trycket på de kriminella ytterligare en nivå och komplettera de satsningar vi nu gör med fler poliser på gatorna, flera utredare och annan personal som behövs och arbeta mot gatulangningen och den grova kriminaliteten.

Stefan Sintéus frikopplas nu från sitt arbete som chef för Malmöpolisen för att leda arbetet med att sätta ännu hårdare press på de kriminella gängen. 

– Han ska arbeta som regional kommenderingschef, säger Carina Persson. Det avslöjade Kvällsposten redan i går. 


SD väcker missförtroendeförklaring mot Morgan Johansson.