Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen förbereder gripanden av tungt kriminella i Malmö

Mattias Sigfridsson, biträdande polismästare i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN / KVP
Här på häktet, som ligger på Rättscentrum, vill polisen i Malmö har fler lediga platser för att kunna placera misstänkta i samband med Operation Rimfrost.Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Arresten hos polisen i Malmö börjar bli full. Ett stort antal personer har gripits för narkotikabrott. Andra som anhållits hör till den grova organiserade brottsligheten i Malmö.

Häktet har börjat flytta intagna norrut för att få fler lediga platser.

Operation Rimfrost har börjat märkas i Malmö.

I ett första skede har fler poliser på Malmös gator lett till ingripanden mot gatulangningen. Samtidigt har det kommit förstärkning av utredare och analytiker.

– Vi har tagit ett stort antal personer som misstänks för främst ringa narkotikabrott, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polismästare i Malmö.

Några av de som gripits och anhållits misstänks för grövre brott bland annat utpressning och för att ha planerat kidnappa en person, enligt uppgifter till Kvällsposten. En effekt av att poliser i Malmö ökar kraftigt i antal blir det med automatik också fler personer som grips.

Polisen har i inledningsfasen av Rimfrost även tagit personer som misstänkts för vapenbrott. Trycket mot kriminella har hårdnat. Vid ett ingripande häromdagen försökte en misstänkt bli av med sitt knark genom att springa in på en restaurang för att spola ned narkotikan.

Det misslyckades.

Gömmer knark i butiker

Polisen gör också tillslag inne i livsmedelsbutiker för att få stopp på narkotikaförsäljningen i Malmö.

– Langarna tvingar innehavare av mindre livsmedelsbutiker att låta dem förvara narkotika inne i butiken. Om butiksinnehavarna protesterar utsätts de för hot, säger Jens af Forselles, gruppchef vid lokalpolisområde norr i Malmö.

Hoten mot butiksinnehavarna kan handla om att langarna visar upp pistoler, oftast så kallade kolsyrepistoler, eller att de hotar med att placera en sprängladdning i butiken.

– Det här är en svår situation för butiksinnehavarna, säger Jens af Forselles.

Ringa narkotikabrott leder sällan eller aldrig till att en misstänkt blir anhållen. Men ändå var under torsdagen arresten där gripna och anhållna förvaras på väg att bli full. Där finns cirka 100 platser.

Nästa steg i rättskedjan efter att en misstänkt anhållits av åklagare är häktning om brottet kan antas ge minst två års fängelse eller det finns andra skäl. Mattias Sigfridsson räknar med att det kan bli en hel del häktningar de kommande dagarna. Några av de personer som anhållits ingår enligt honom i den grupp av kriminella som tillhör den grova organiserade brottsligheten i Malmö.

Dömda flyttas

I samma ögonblick som det är ett faktum att en person häktats blir Kriminalvården ansvarig och i Malmö är det tillförordnade häkteschefen Håkan Tullberg som ska se till att det finns utrymme.

– Kriminalvården ingår också i operation Rimfrost. Det är en myndighetsgemensam händelse och vi har fått direktiv att se till att det finns lediga platser på häktet i Malmö, säger han.

Häktet har 117 platser. I dag på förmiddagen var nio tomma.

– Vi placerar intagna på andra orter för att ordna platser, säger Håkan Tullberg.

De som skickas från Malmö får i de flesta fall åka norrut. Det är framför allt de som dömts i domstol och väntar på besked var de ska placeras eller personer vars domar överklagats till hovrätten.

Mattias Sigfridsson har själv nyligen haft ett möte med Kriminalvårdens regionledning för att diskutera tillgången av platser på häktet.

– Vi har ett gott samarbete, säger Mattias Sigfridsson.