Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Därför sköts båda bröderna ihjäl

För familjen är mordet på den 22-årige mannen i Helsingborg en dubbel tragedi.
Den 12 januari 2018 mördades en man i stadsdelen Närlunda i Helsingborg. Ytterligare en person blev svårt skottskadad.Foto: JAN EMANUELSSON / JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE
Vid mordet i stadsdelen Ragnavalla mördades en 22-årig man efter att ha prejats in i parkerade bilar på bostadsparkeringen.Foto: LO Strömberg

För familjen är mordet på den 22-årige mannen i Helsingborg en dubbel tragedi.

För två år sedan mördades 22-åringens storebror i ett attentat bara några kilometer från platsen där det nu aktuella mordet skedde.

Båda bröderna var väl kända av polisen – det senaste offret dömdes så sent som dagen innan han mördades i Helsingborgs tingsrätt.   

Flera som känner till historien om de båda bröderna vittnar om två unga män som det gått snett för.

Under skoltiden fungerade det mesta. Men plötsligt vände allt.

I vuxenlivet pekades båda ut för att ha dragits in i lokala kriminella nätverk.

– Det handlar i båda fallen om pengar och narkotika, säger en ledande polisman till Kvällsposten. 

22-åringen som mördades vid en attack i onsdagskväll i stadsdelen Ragnvalla i Helsingborg dömdes redan som 17-åring för grov misshandel efter ett brutalt överfall på en ung man.

Tillsammans med ytterligare tre personer överföll han sitt offer med slag och sparkar. Enligt domen i Helsingborgs tingsrätt slog man även en gatsten i huvudet på personen, vilket ledde till svåra skallskador.

Fick ungdomsvård

Straffvärdet på handlingen var ett års fängelse, men 22-åringen dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst. Dessutom skulle han solidariskt betala 27 750 kronor i skadestånd till offret.

22-åringen överklagade domen – men hovrätten över Skåne och Blekinge valde att fastställa straffet.

I handlingarna från socialtjänsten finns uppgifter om att 22-åringen hade ett normbrytande beteende och i det vårdprogram han skulle genomgå ingick bland annat att han skulle lära sig bättre impulskontroll.

I januari 2018 mördades en 23-årig man i bostadsområdet Närlunda i Helsingborg.Foto: JAN EMANUELSSON

22-åringen dömdes på nytt så sent som i onsdags, dagen före mordet.

Brottet var förgripelse mot tjänsteman, sedan 22-åringen försökt hindra en polisman att sätta en ordningsbot på hans bil efter en felparkering på trottoaren.

22-åringens straff blev 5 200 kronor i böter.

22-åringens storebror sköts i januari 2018 till döds vid ett attentat i stadsdelen Närlunda i Helsingborg – bara ett par kilometer från Ragnvalla, där det nu aktuella mordet skedde.

Kända av polisen

Vid det tillfället var den äldre brodern tillsammans med en 22-årig man, som blev allvarligt skadad.

Polisen bekräftade då att båda männen var kända av polisen sedan tidigare.

– De är dömda för olika typer av brott men jag vill inte gå in på vad det är för brott, sa polisens pressinformatör Fredrik Bratt till Helsingborgs Dagblad.

Polisen spärrade av hela Närlundavägen förbi bostadsområdet och kallade flera patruller till platsen, inklusive hundpatruller och insatsstyrkan.

Man spärrade också av vid akuten i Helsingborg.

Vid det tillfället fanns vittnesmål om att många skott avlossats i snabb följd. Mordet och mordförsöket har aldrig blivit löst av polisen.

Enligt polisen finns starka misstankar vem gärningsmannen är, men de avgörande bevisen för att komma vidare med målet saknas.

Det nu aktuella mordet där 22-åringen föll offer för ett kulregn inträffade strax efter klockan 23 på onsdagskvällen.

10-12 skott

Vittnen som Kvällsposten pratat med tror att 22-åringen lurats i en fälla och blivit ihjälskjuten när han kört in på parkeringsplatsen.

Vid attacken har flera vittnen berättat hur de hört 10-12 skott.

När polisen kom till platsen låg 22-åringen på marken sidan om sin bil. Han var då skjuten på flera ställen i kroppen och i huvudet. Även 22-åringens bil beskrivs av vittnen som sönderskjuten.

Under natten genomförde polisen teknisk undersökning och dörrknackning på platsen. Under torsdagen fanns poliser för trygghetsskapande insatser på plats i området.

På fredagen hade polisen fortfarande inte gripit någon misstänkt för det senaste mordet.

Polisen har bekräftat att båda bröderna fallit offer för mördare.