Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granne berättar: Så var offrens sista tid i livet

Lisbeth Spanowsky bodde granne med det mördade Arlövsparet i 30 år. Hon besökte även Kjell och Grazyna Schumann i deras nya lägenhet efter att de flyttat.
Lisbeth Spanowsky var granne med det mörade paret i 30 år. Det var underbara och tillbakadragna människor, säger hon.Foto: Lars-Olof Strömberg
Grazyna SchumannFoto: Efterlyst/Tv3
Kjell Schumann.Foto: Efterlyst/Tv3

Det mördade paret Kjell och Grazyna Schumann hade lämnat villan och flyttat till en lägenhet för en sista bekymmersfri tid i livet.

Men de hann bara bo där i 14 månader innan båda mördades.

Kvällsposten har kartlagt parets sista tid i livet tillsammans. 

Det var den 6 oktober som dubbelmordet skakade skånska Arlöv.

Klockan hade knappt slagit 14.00 när polisen larmades. Då hade Grazyna, 79, och Kjell, 74, hittats mördade i sitt hem.

Det var hemtjänsten som påträffade kropparna. Kjell satt död i sin rullstol i vardagsrummet. Grazyna ska ha legat död under en filt på golvet en bit bort.

Dubbelmordet skedde efter att paret lämnat sitt hus och flyttat in i en lägenhet ett par kilometer därifrån.

Orsaken var att Kjell drabbats av både hjärtinfarkt och dubbel stroke. 

Grannen sedan 30 år tillbaka, Lisbeth Spanowsky, säger att det mördade paret var helt underbara personer.Foto: Lars-Olof Strömberg

– Han hamnade på sjukhus och efter det på ett korttidsboende. Under tiden insåg Grazyna, som ju var läkare, att de inte kunde bo kvar i huset. Där var för många trappor och trädgården var för stor, säger grannen Lisbeth Spanowsky.  

Hon och maken bodde grannar med det mördade paret i ett villakvarter i utkanten av Arlöv i 30 år. 

Båda beskriver med vilken värme och glädje paret förhållit sig till varandra och andra.

– Det var helt underbara människor som verkligen ville alla väl, säger Lisbeth Spanowsky.

I augusti såldes huset och paret flyttade in i sin nya bostad, en fyrarumslägenhet på Tågvirkesgatan i Arlöv. Kjell kom direkt från sitt korttidsboende.

Trivdes fint

 – De sa båda att de trivdes bra med sitt nya liv. Kjell sa visserligen att han saknade sin trädgård, men han älskade samtidigt att sitta ute på balkongen och se havet, säger Lisbeth Spanowsky. 

Hon och maken besökte paret flera gånger.

– Jag insåg att det inte var så lätt. Kjell satt i rullstol och behövde hjälp från hemtjänsten flera gånger om dagen.

Men paret fann sig ändå väl till rätta och ska ha känt trygghet i det nya boendet. I huset fanns bara bostadsrätter och allt andades ordning och reda.

Polisen håller fortfarande, 14 dagar efter dubbelmordet, den aktuella lägenheten avspärrad och teknisk undersökning pågår ännu. Polisen hoppas hitta pusselbitar som kan hjälpa till i arbetet att identifiera en mördare. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– De levde mycket för sig själva, det var inga personer som kände behov av restauranger eller teatrar. Kjell sa ofta att Grazyna lagade så god mat att de helt enkelt inte hade någon anledning att lämna hemmet. Kvällarna och även dagarna tillbringade de gärna framför TV:n, säger Lisbeth Spanowsky.

Paret hade gemensamt en dotter i 40-årsåldern som de älskade över allt annat. Grazyna hade dessutom en son från ett tidigare förhållande i Polen, en man som i dag är i 50-årsåldern. I Polen ska Grazyna även ha haft ett barnbarn.

– Den polske sonen kom ofta på besök under påsken. Barnbarnet mötte upp ibland och hjälpte till med sysslor. I övrigt umgicks de bara med att par vänner och mötte regelbundet städerskan som skötte deras lägenhet, säger Lisbeth Spanowsky.

Det mördade paret hade flyttat från sin villa till en fyrarumslägenhet i de här lägenhetshusen.Foto: Fanny Berg

Hon hörde aldrig att paret hade några fiender eller var rädd för vissa personer.

Grannen har inga svar på vem som mördat paret eller varför.

– Jag är fullständigt svarslös. Att döda två försvarslösa gamla människor, där en dessutom sitter i rullstol, är så ofattbart grymt.

Polisen har hittills hållit 150 förhör i utredningen. 25 poliser arbetar med fallet. Den aktuella lägenheten hålls fortfarande avspärrad och teknisk undersökning pågår alltjämt.

Hoppas hitta spår

Orsaken är främst att polisen ännu inte gett upp hoppet om att finna DNA-spår från mördaren i lägenheten - något som i så fall skulle kunna leda polisen framåt i utredningen. 

– Vi håller alla dörrar öppna och har inte bundit oss för vad som ligger bakom detta, säger spaningsledaren Mikael Björk.

En av teorierna är att det handlar om ett rånmord. Det finns dock inga uppgifter att något försvunnit från lägenheten. Ingen person har heller hittills gripits som misstänkt för dådet.

När Kjell och Grazyna sålde sin villa förra hösten gjorde de en miljonvinst. Enligt TV3:s ”Efterlyst” hade paret även levt ett ”sparsamt liv” och ska ha haft aktier och obligationer värda miljoner kronor.

Foto: Kvällsposten