Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefens kritik: Svårt att förebygga skolattacker

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En 16-årig pojke misstänks ha genomfört en skolattack i Kristianstad.
Foto: JENS CHRISTIAN
Två personer skadades under skolattacken.
Foto: JENS CHRISTIAN
En 15-årig pojke har dömts för en skolattack i Eslöv i fjol.
Foto: POLISEN

På grund av den sekretess som råder mellan olika myndigheter är det svårt att upptäcka eller förhindra skolattacker.

Det menar Magnus Sjöberg, chef för nationellt taktiskt råd vid polisens NOA. 

– Vi behöver få tillgång till informationsbitar som tillsammans kan vara alarmerande, säger han till DN.

I måndags – den 10 januari – inträffade en skolattack mot ett NTI-gymnasiet i Kristianstad. En 16-årig pojke misstänks ha gått in med kniv och attackerat en lärare i 50-årsåldern och en 16-årig elev.

Pojken som misstänks för skolattacken i Kristianstad var nära vän med den 15-årige pojke som utförde en liknande skolattack i Eslöv i fjol, som Kvällsposten tidigare berättat om

16-åringen berättade i förhör i polisutredningen kring skolattacken i Eslöv att han och 15-åringen kunde skämta om saker som inte är socialt acceptabelt: nazism och rasism. Och att folk inte förstod dem. De två pojkarna diskuterade även skolattacker, våldsdåd och på internet skickade de filmer på masskjutningar till varandra. 

”Upptäcka och fånga upp”

Att se varningstecknen är en viktig del för att förhindra att skolattacker sker, det menar Magnus Sjöberg, chef för nationellt taktiskt råd vid polisens NOA.

– I en skola finns redan knivar i slöjdsalar och kök och man ska inte skapa begränsningar för dem som inte har onda avsikter. Istället måste samhället bli bättre på att upptäcka och fånga upp potentiella gärningsmän innan en attack och då handlar det om att upptäcka svaga signaler på flera platser, säger han till DN.

Bland annat pekar han på att den sekretess som finns mellan olika myndigheter begränsar det förebyggande arbetet. 

”Offrens rätt till liv”

– Någonstans finns det information: Det kan vara i ett onlineforum, i sociala medier, hos vården, hos en skolkurator, kanske hos socialtjänsten. Vi behöver få tillgång till informationsbitar som tillsammans kan vara alarmerande. Framförallt är det inom vården de allra kraftigaste informationsbarriärerna kopplat till brottsbekämpning finns, vilket kan göra att vi inte får en samlad bedömning, säger Magnus Sjöberg till DN.

Problematiken gällande sekretess mellan exempelvis socialtjänsten och polisen gällande arbetet mot gängproblematik är något som lyfts förut, skriver DN.

Magnus Sjöberg menar att denna hänsyn ska vägas mot eventuella brottsoffers rättigheter. Samhället måste diskutera hur man förebygger dåd och däremot förhindrar att personer skadas eller dödas i våldsdåd. Det är en debatt kring värden och reglerverk som måste föras, menar polischefen i DN-intervjun.

SE FLER NYHETER: Kopplingen mellan båda skoldåden

Hördes som vittne och berättade om relationen till 15–åringen