I måndags – den 10 januari – inträffade en skolattack mot ett NTI-gymnasiet i Kristianstad. En 16-årig pojke misstänks ha gått in med kniv och attackerat en lärare i 50-årsåldern och en 16-årig elev.
Pojken som misstänks för skolattacken i Kristianstad var nära vän med den 15-årige pojke som utförde en liknande skolattack i Eslöv i fjol, som Kvällsposten tidigare berättat om.
16-åringen berättade i förhör i polisutredningen kring skolattacken i Eslöv att han och 15-åringen kunde skämta om saker som inte är socialt acceptabelt: nazism och rasism. Och att folk inte förstod dem. De två pojkarna diskuterade även skolattacker, våldsdåd och på internet skickade de filmer på masskjutningar till varandra.
”Upptäcka och fånga upp”
Att se varningstecknen är en viktig del för att förhindra att skolattacker sker, det menar Magnus Sjöberg, chef för nationellt taktiskt råd vid polisens NOA.
– I en skola finns redan knivar i slöjdsalar och kök och man ska inte skapa begränsningar för dem som inte har onda avsikter. Istället måste samhället bli bättre på att upptäcka och fånga upp potentiella gärningsmän innan en attack och då handlar det om att upptäcka svaga signaler på flera platser, säger han till DN.
Bland annat pekar han på att den sekretess som finns mellan olika myndigheter begränsar det förebyggande arbetet.
”Offrens rätt till liv”
– Någonstans finns det information: Det kan vara i ett onlineforum, i sociala medier, hos vården, hos en skolkurator, kanske hos socialtjänsten. Vi behöver få tillgång till informationsbitar som tillsammans kan vara alarmerande. Framförallt är det inom vården de allra kraftigaste informationsbarriärerna kopplat till brottsbekämpning finns, vilket kan göra att vi inte får en samlad bedömning, säger Magnus Sjöberg till DN.
Problematiken gällande sekretess mellan exempelvis socialtjänsten och polisen gällande arbetet mot gängproblematik är något som lyfts förut, skriver DN.
Magnus Sjöberg menar att denna hänsyn ska vägas mot eventuella brottsoffers rättigheter. Samhället måste diskutera hur man förebygger dåd och däremot förhindrar att personer skadas eller dödas i våldsdåd. Det är en debatt kring värden och reglerverk som måste föras, menar polischefen i DN-intervjun.