Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisbefälet misstänks för smitning – skrapade mc

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hela händelseförloppet fångades på film av flera övervakningskameror.
Foto: POLISEN

Här smiter det höga polisbefälet efter att ha skadat en kollegas motorcykel på personalparkeringen utanför Rättscentrum i Malmö.

Det är så åklagaren ser på saken.

Polisbefälet har nu åtalats för smitning och riskerar antingen böter eller fängelse. Om han därefter får behålla jobbet är i nuläget oklart. 

Det var den 18 augusti i år den aktuella händelsen inträffade utanför Rättscentrum, det vill säga stadens polishus, i Malmö.

Den skadelidande mc-föraren har själv chefsbefattning inom polisen och hade den aktuella dagen också kört motorcykel till jobbet. Motorcykeln parkerades vid åttatiden på morgonen på en särskild mc-parkering utanför Rättscentrum. 

Därefter gick polismannen in på jobbet. Fyra timmar senare anlände – det nu misstänkta – polisbefälet också på motorcykel.

Enligt åklagaren råkade han skada kollegans motorcykel inne på parkeringen. Han ska dessutom ha sett det hela, men inte brytt sig om att meddela ägaren till det skadade fordonet.  

ARKIVBILD.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Gick in på jobbet

I stället promenerade det höga polisbefälet från platsen och in på sin arbetsplats på Rättscentrum, enligt misstankarna. Först vid 17-tiden, när ägaren till det skadade fordonet hade slutat för dagen, upptäcktes vad som hänt.

Motorcyklarna hade kommit så nära varandra att kopplingshandtaget på ett av fordonen gått sönder. Kopplingshandtaget satt löst och en del inne i handtaget var knäckt. Dessutom fanns skrapmärken på insidan av handtaget, enligt polisutredningen.

Men vem som orsakat skadan var inledningsvis okänt.

När polisen började titta på den anmälan som målsäganden gjort tog man också fram sammanlagt elva filmsekvenser från övervakningskameror som sitter i anslutning till Rättscentrum.

Med hjälp av filmsekvenserna kunde man lätt följa den misstänkte polismannens parkering och hur hans 260 kilo tunga fordon, enligt åklagaren, tydligt stötte ihop med den andra parkerade motorcykeln.

Hela händelseförloppet fångades på film av flera övervakningskameror.
Foto: POLISEN

Filmen är bevis

Filmbilderna visade också, enligt åklagaren, hur polisbefälet tydligt insåg vad som hänt, men att han bara gått därifrån utan att meddela sig med ägaren.

Det höga polisbefälet kunde senare identifieras och kallades till förhör där han delgavs misstanke om brott. Fortfarande nekade dock befälet till brott. Han sa sig inte ha märkt något konstigt.

Däremot ska han vid ett tillfälle rent allmänt ha kommit till sin kollega, polismannen med den skadade motorcykeln, och ställt frågor om vad som gäller vid smitning. Vid det tillfället förstod inte målsäganden att det rörde sig om den aktuella händelsen.

– Jag svarade bara rent allmänt att man alltid måste kontakta den andra parten eller polisen, säger polismannen i förhör. 

Fängelse på straffskalan

Polisbefälet åtalas nu för smitning från trafikolycksplats. Vid en fällande dom kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader. Vad en fällande dom skulle få för konsekvenser för jobbet är oklart.

Åklagaren i målet, chefsåklagare Joakim Zander vid särskilda åklagarkammaren, föreslår att tingsrätten i förväg inhämtar yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd i ärendet.

SE FLER NYHETER: Region Blekinge inför nya coronarestriktione

Besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken införs