Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisanställd misstänks ha smugglat hundar

Kvinnan var nervös, och gränspersonalen beslutade att ta ut bilen för särskild kontroll.
Foto: Tullverket
Kvinnan hävdar att hon hittills tagit ett femtiotal hundar till Sverige.
Foto: Tullverket
I bilen fanns sammanlagt sex hundar.
Foto: Tullverket
Kvinnan, och en medpassagerare, stoppades vid Lernacken i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kvinnlig gränskontrollant vid polisen åtalas för smuggling, efter att ha stoppats på Öresundsbron med sex hundar i bilen.

Enligt den polisanställda kvinnan har hon totalt tagit in ett femtiotal hundar till Sverige. 

– Jag tar bara betalt för vad det kostar och vaccinera, transportera och mata de här hundarna. Jag är ingen smugglare, säger kvinnan.

Klockan var omkring 22 lördagen den 2 oktober i fjor när en kombi stannade vid gränskontrollen på Lernacken i Malmö. I bilen satt en kvinna, intill henne en passagerare.

Kvinnan hälsade på personalen och konstaterade att hon är en kollega, men på en annan plats i Sverige.

Tullpersonalens noterade att kvinnans beteende sticker ut. Senare ska de beskriva henne som nervös och stressad. 

”Under hela vår konversation så stärks min misstanke om att de döljer någonting i bilen eftersom att föraren rullar lite med bilen medan vi pratar, samt att hon upprepar att hon är en kollega från gränspolisen”, berättar en personal vid gränskontrollen senare enligt förundersökningsprotokollet.

Man beslutar att ta ut bilen ut för ytterligare kontroll. Det visar sig då att det fanns flera hundar i bilen.

I bilen fanns en valp, för ung för att ha genkott de nödvändiga veterinärkontrollerna.
Foto: Tullverket
I tullens protokoll beskriver personalen hur valpens bur förvarades dolt i bilen.
Foto: Tullverket

Valp i bilen

Kvinnan i bilen uppgav direkt att hon hade fem hundar med sig. Hundarna satt i burar i bilen och kvinnan visade pass för djuren. Men tullpersonalen hittade en sjätte hund i passagerarsätet, en liten valp. 

Det visade sig också att kvinnan saknade handelsintyg för samtliga hundar, den sjätte hunden var inte ens gammal nog att komma in i landet. Enligt papprena var valpen fyra månader gammal och därför för ung för för att ha genomgått de veterinärkontroller som krävs för inresa i Sverige.

Tullpersonalen fick besked av åklagaren att de misstänkta gärningspersonerna inte ska frihetsberövas. Enligt gränspolisens riktlinjer kan de inte ta hundarna i beslag, i stället säger reglerna att djuren antingen ska lämna landet eller avlivas. 

Den misstänkta kvinnan valde då att frivilligt landet tillsammans med hundarna. 

– Jag kunde ju inte lämna valpen, herregud då hade dem avlivat den. Jag tog dem och körde tillbaka med dem, berättar kvinnan för Kvällsposten.

”Jag är ingen smugglare”

När Kvällsposten pratar med den misstänkta kvinnan berättar hon att hon jobbar för gränspolisen. Vid flera tillfällen på sin fritid har hon fört gatuhundar från Östeuropa till Sverige. 

Hittills har hon tillsammans med andra hämtat ett femtiotal hundar, berättar kvinnan. 

– Jag tar bara betalt för vad det kostar och vaccinera, transportera och mata de här hundarna. Jag är ingen smugglare. 

Du vet ju hur det funkar. Varför uppgav du inte bara att du hade sex hundar i bilen?

– Jag är chockad hur mycket de hittar på och förvrider allting. De frågade mig har ni cigaretter eller sprit? Då sa jag nej, vi röker inte. Och alkohol har vi lite av. Men jag hann inte svara om hundarna innan de sa att jag skulle svänga höger. Jag hade ju alla papper förberedda i handen så fort jag gick ur bilen. 

Kommer du fortsätta importera hundar?

– Jag vet inte varför jag tog med den lilla valpen, jag visste att det var fel men jag blev fäst vid den. 

De fem hundarna som var gamla nog att passera gränsen befinner sig nu enligt kvinnan i Sverige. Den sjätte hunden, den lilla valpen, befinner sig i Tyskland hos en bekant till kvinnan.

Kvinnan erkänner i förhör vissa av de faktiska omständigheterna men förnekar brott.

Kvinnan själv åtalas nu för smugglig då hon enligt åtalet inte anmält införsel av hundarna enligt regelverket. I andra hand yrkar åklagaren på att kvinnan åtalas för olovlig införsel.TV: Alexandra, 27, flyttade till Dubai – säljer klockor för miljoner