Pojken inspirerades av skolmassakrer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En stor polisresurs fanns på plats efter attacken.
Foto: JENS CHRISTIAN
Attacken hände på högstadieskolan Källeberggsskolan i Eslöv.
Foto: STELLA PICTURES

Den 15-årig pojke kom till skolan och attackerade en lärare med en 17 centimeter lång, tvåeggad kniv. 

– Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson som lett förundersökningen.

I dag åtalas pojken för bland annat mordförsök, något han nekar till. 

Målet var att döda läraren och motivet för brottet var att kränka en folkgrupp, enligt åtalet.

Det var inte långt efter att skoldagen dragit i gång på morgonen den 19 augusti som panik utbröt på högstadieskolan Källebergsskolan i Eslöv när brandlarmet gick av. 

En 15-årig pojke hade kommit till skolan maskerad med en skelettmask och beväpnad med kniv. Elever har tidigare berättat hur de låstes in i klassrummen, barrikaderade sig med möbler och lyckades fly genom fönster.

En manlig lärare i 40-årsåldern blev knivhuggen och fördes akut till sjukhus med ambulans. Utanför skolan hittades 15-åringen som greps direkt på platsen.

– En person kunde övermannas av polis och i samband med det här så avlossade polisen ett tjänstevapen och det var ganska rörigt på platsen, sa Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, i samband med händelsen. 

Polis med förstärkningsvapen larmades ut till skolan efter attacken.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisen sköt ett varningsskott i samband med gripandet av 15-åringen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polis på plats efter skolattacken.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Förändrat beteende under ett år

Enligt polisen var det ett varningsskott som avlossades. Den knivskadade läraren opererades akut och överlevde attacken. 

I dag åtalas den 15-åriga pojken för bland annat mordförsök. Pojken misstänks även för grovt olaga hot mot ett tjugotal elever och skolanställda samt för grovt hot mot en polis.

– Han har förklarat att han är djupt ångerfull och att han inte hade något uppsåt att döda, har Leif Persson, 15-åringens försvarsadvokat, tidigare sagt. 

Enligt åtalet finns också ett påstående om att pojkens motiv var ett kränka en folkgrupp eller annan sådan grupp på grund av ras, hudfärg, nationalitet, etniskt ursprung, religion eller sexuell läggning. 

I polisens utredning finns vittnesmål från bland annat skolpersonal om hur pojkens beteende förändrats under det senaste året fram till händelsen i augusti. 

Flera händelser tas upp i åtalet. 

I mitten av januari i år inträffade en händelse som rubriceras som hets mot folkgrupp.

Den 21 maj upptäcktes det att pojken gick omkring på sin skola med tre kastknivar. Knivarna bars dolda i ett hölster i pojkens bälte. För detta åtalas han nu för brott mot knivlagen.

Bara någon vecka innan dådet anmäldes pojken för olaga hot.

I åklagarens bevisning ingår bland annat material från pojkens dator och telefon, teckningar han gjort under sin tid i häktet och ett ”manifest” som enligt åklagaren visar på motivet och hur 15-åringen planerat dådet.

Elever behövde fly skolan.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Pojken har suttit häktad sedan brottet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis på plats utanför skolan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pojken spelade in händelsen

Av åtalet framgår också att pojken blivit inspirerad av andra skolattacker och liknande massakrer i Sverige och andra delar av världen. 

– Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål. Han har sedan gått in i skolan och nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson som lett förundersökningen.

Pojkens inställning till brotten är inte helt klar men han har tidigare menat att han erkänt till grov misshandel men förnekar till mordförsök. Pojken har spelat in händelsen, filmen utgör en del av bevisningen. 

Enligt åtalet finns det inget som pekar på att attacken var planerad mot läraren personligen men utredningen har heller inte visat att fler gärningsmän än 15-åringen ligger bakom. 

SE FLER NYHETER: ”Tankarna gick direkt tillbaka till Trollhättan 2015”

Mikael Damberg och Anna Ekström på plats i Eslöv