Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paret tog sonens firmabil – för att smuggla alkohol

Samboparet försökta smuggla in bland annat öl.
Foto: TULLVERKET

En 53-årig kvinna och en 55-årig man smugglade in flera tusen liter öl, sprit och vin när de plötsligt stoppades i tullen.

I förhör hävdar de att det hela var till en sommarfest eller till nära vänner. Samtidigt gick mannen på bidrag. 

– Jag får ut cirka 10 000 kronor i månaden från försäkringskassan, säger 55-åringen i förhör.

Nu döms paret för smuggling. 

Den 5 juni 2018 stoppades en 53-årig kvinna och en 55-årig man vid tullen i Malmö i deras sons firmabil.

Samboparet hade kört ner i Tyskland för att handla sprit och enligt egen utsago rörde det sig om alkohol till en sommarfest. 

När Tullverket tog paret till sidan och lyfte på regnskyddet som låg över deras släp förstod de direkt att det rörde sig om en mycket större mängd än för privat bruk, enligt Tullverkets utredning.

Tullverket beslagtog stora mängder alkohol.
Foto: TULLVERKET
I parets hem hittades mer alkohol
Foto: TULLVERKET

10 000 kronor från försäkringskassan

I initiala förhör förklarade den 55-åriga mannen att familjen skulle ha stora kalas, 50-årsfest och sommarfest. Under polisens husrannsakan i parets hem i Växjö fick Tullverket indikationen på att paret gjort tidigare resor – vilket 55-åringen erkände.

– Några inköp har gjorts till vänner. Jag visste inte att man inte fick göra det. Jag var arbetssökande vid tillfället och hade inkomst från Försäkringskassan på cirka 10 000 kronor, säger han i förhör. 

Den första resan gjordes den 30 maj 2018 – bara en vecka innan paret fångades i tullen. Enligt 55-åringen åkte de bara till Tyskland för att titta på utbudet men i deras hem hittades minst 285 liter öl, 23 liter vin, 7 liter sprit och 40 liter cider. 

Foto: TULLVERKET
Paret använde sin sons firmabil.
Foto: TULLVERKET

Döms för smuggling

Vid resan där de stoppades i tullen försökte de smuggla in 92 liter vin, 34 liter sprit, 729 liter öl och 57 liter cider.

Han minns inte exakt hur det gick till när varorna inhandlades. Han minns inte exakt vem som betalade. De hjälptes åt att lasta varorna. Alkohol hittade i deras hus. De har handlat varorna som står där”, skriver Tullverket om förhör med 55-åringen. 

Tullverket hittade också en beställningslista i parets bil med uträkningar hur mycket pengar all alkohol skulle kosta. Den 28 april i år åtalades paret för två fall av smuggling den 5 juni och den 30 maj. Nu har domen fallit i Växjö tingsrätt. 

Båda två döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar för två fall av smuggling.

SE FLER NYHETER: Anatoliy mördade sin pappa

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”