Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan styrde dotterns liv efter hennes skilsmässa

Efter att dottern polisanmält pappan blev han anhållen och senare häktad.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han nekar till olaga hot och misshandel. Han åtalades för en kort tid sedan.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

När den vuxna och välutbildade dottern efter skilsmässan flyttade hem till sin pappa och hans nya familj uppstod snabbt problem.

Dottern upplevde att pappan tog kontrollen över hennes liv. 

Han misstänks nu för att ha hotat att döda henne om hon inte lydde hans påbud.

Den unga kvinnan har gjort en akademisk karriär och har ett kvalificerat yrke där hon är framgångsrik. Men privatlivet blev mindre lyckat. Efter att ha skilt sig från sin man flyttade hon hem till sin pappa och hans nya familj.

Samtidigt fortsatte hon sin karriär inom sitt yrke.

Livet hemma hos pappan utvecklades på ett sätt som blev henne fullständigt främmande. Hon upplevde att pappan alltmer tog kontrollen över hennes vardag. Han ville veta var hon vistades utanför hemmet, vem hon träffade och vad hon gjorde. Han ska även ha krävt att dottern skulle vara hemma vid vissa klockslag.

För en tid sedan åtalades pappan i Malmö tingsrätt som misstänkt för att ha hotat döda dottern och för att han slagit henne. Den händelsen markerar kulmen på konflikten mellan den unga kvinnan och hennes pappa.

I förhör berättar hon hur vänner och kolleger på hennes arbetsplats gav henne råd och kopplade in myndigheter efter att hon blivit slagen. I ett förhör berättar kvinnan att pappan ska ha sagt:

– Det är så här som flickor blir mördade av sina pappor.

Pappan blev anhållen

Efter att ha kontaktat polisen fick hon under polisskydd åka till pappans bostad för att hämta det mest nödvändiga. Pappan blev anhållen och senare häktad.

Han bekräftar visserligen i förhör att det varit en utdragen konflikt mellan honom och dottern efter att hon flyttat hem till hans nya familj. Han och hans nya hustru förklarar stridigheterna med att det enbart handlat om omtanke om dottern, att de ville skydda henne.

Dotterns uppfattning är en annan. Pappan som visserligen tidigare varit omhändertagande krävde att hon skulle göra på ett visst sätt, inte av religiösa skäl, men för att traditionen kräver det.

Om hon handlade på ett visst sätt skulle det leda till att pappan drabbades av andras missaktning.