Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappa våldtog sitt barn – behåller vårdnaden i tillfälligt beslut

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Kalmar tingsrätt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En man som tidigare dömts till drygt sju års fängelse för bland annat våldtäkt mot sin egen dotter får behålla vårdnaden om henne.

I ett beslut som gäller tills vidare har Kalmar tingsrätt avslagit mammans ansökan om ensam vårdnad i avvaktan på ytterligare utredning, skriver Barometern. 

– Det är direkt stötande att låta honom ha kvar vårdnaden, säger Maria Robinson, advokat till mamman, till tidningen. 

Det var i april i år som mannen dömdes till sju och ett halvt års fängelse för grov fridskränkning, grov våldtäkt mot barn vid fem tillfällen och övergrepp i rättssak mot sin dotter som vid tidpunkten ska ha varit under 15 år gammal. 

Under tiden hon bodde med sin pappa ska flertalet grannar, anställda i bostadsbolaget och släktingar upprepade gånger ha gjort orosanmälningar till socialtjänsten.

Avslog ansökan om ensam vårdnad

Efter vårens dom mot pappan ansökte mamman om ensam vårdnad om dottern – något som under tisdagen avslogs i Kalmar tingsrätt. Båda flickans föräldrar har alltså ännu vårdnaden om henne, men i nuläget bor hon i ett familjehem enligt lagen om vård av unga (LVU). 

Beslutet är inte slutgiltigt, utan ett så kallat interimistiskt beslut som gäller tills ett slutgiltigt beslut meddelas.

– Det är direkt stötande att låta honom ha kvar vårdnaden när flickan själv säger att hon inte vill ha något med honom att göra, säger mammans företrädare, Maria Robinson, om beslutet till Barometern. 

– Det blir indirekt som ett nytt övergrepp.

Tingsrätten har fört fram en oro kring mammans förmåga att ta hand om barnet, och skriver i beslutet att det vore ”riskfyllt” att hon fick ensam vårdnad, skriver Barometern. 

Rådmannen Daniel Klingström vill inte gå in på detaljer kring beslutet.

– Bland annat av respekt för parterna och saken. Sedan kanske det inte är lätt att ta till sig, säger han till Barometern.

Beslutet om att inte ge mamman ensam vårdnad står fast tills vidare. Rätten betonar också att ingen av föräldrarna för tillfället har hand om flickan på daglig basis och att det av den anledningen inte är brådskande att flytta över vårdnaden till den ena eller andra. 

Maria Robinson uppger till Barometern att hon och hennes klient kommer att överklaga.

SE FLER NYHETER: Region Blekinge inför nya coronarestriktioner

Besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken införs