Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överläkare kollade om sexpartnern hade hiv

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Läkaren har nu dömts vid Malmö tingsrätt.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En manlig överläkare i 60-årsåldern hade sex med en annan man – och blev efteråt orolig.

Läkaren kollade upp sin sexpartners journal för att säkerställa sig om att han inte hade hiv. Nu döms han för dataintrång vid Malmö tingsrätt. 

En man kom till Sverige som flykting i januari 2015 och lärde känna den manliga överläkaren – som är i 60-årsåldern – genom en gemensam bekant. Enligt läkaren sov de över tillsammans under en helg i mars 2016 och hade då sexuellt umgänge.

Dagen efter kollade läkaren, som jobbar inom region Skåne, upp sin sexpartners journal. Han ville se om sexpartnern hade en hiv-diagnos, har han själv sagt efteråt. Enligt läkaren gjordes slagningen på begäran av sexpartnern men enligt sexpartnern har de bara haft en vänskaplig relation.

Hade tuberkulos

I slutet av mars 2016 sökte mannen upp läkaren för att berätta att han fått besked om att han hade tuberkulos. Läkaren blev då orolig och kollade i sexpartnerns journaler igen för att se hur allvarlig smittan var. Enligt läkaren själv gjorde han detta av omsorg för sin sexpartner. 

Läkaren och mannen träffades sedan igen i maj 2016. Under april hade läkaren vid upprepade tillfällen kollat i mannens journaler, enligt läkaren var det eftersom han ville se hur sexpartnerns tuberkulos utvecklade sig. 

Läkaren menar att de haft en patient- och läkarkontakt med anledning av sexpartnerns dåliga mående – däremot ingen vårdkontakt. Det har dock inte gjorts någon anteckning i mannens journaler med anledning av de kontakter som läkaren och sexpartnern haft. Läkaren menar att det beror på att mannen inte ville att det skulle antecknas.

Döms till dagsböter

Överläkaren har under rättegången stått på sig om att slagningarna endast gjorts eftersom mannen ville det. Det är något som sexpartnern helt och hållet nekar. 

Den 1 mars i år åtalades läkaren vid Malmö tingsrätt för elva fall av dataintrång mellan den 13 mars 2016 och 17 maj 2016. Något läkaren nekade till.

Nu har han dömts till dagsböter för samtliga brott.

SE FLER NYHETER: Föräldrarnas mardröm – läkarna missade Jebrils sjukdom 

Var nära att dö när vården fortsatte att skicka hem familjen