Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oro för att våldtäktsman ska slå till på nytt i Malmö

Den här fantombilden ska likna våldtäktsmannen som polisen jagar. Polisen tror att han kan slå till igen. Foto: POLISEN / TT
Kammaråklagare Ola Lavie vädjar på nytt om tips och hjälp från allmänheten i hopp om att kunna gripa mannen som våldtagit två kvinnor i Malmö Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På fredagen trodde polisen att man tagit rätt man. På söndagen släpptes han efter att ha friats av en DNA-analys.

Nu fortsätter jakten. Polisen misstänker att mannen som redan misshandlat och våldtagit två kvinnor i Malmö ska fortsätta våldta.

Den 22 maj kom han cyklandes på Amiralsgatan i Rosengård. Den 2 juni cyklade han vid Västra hamnen i närheten av ett strövområde vid Skeppsbyggaregatan bakom fastigheten där Universitetsholmens gymnasium ligger.

Vid båda dessa tillfällen agerade han på samma sätt. Han ska enligt polisen ha kommit cyklandes bakom kvinnorna som var väg hem, misshandlat dem grovt och sedan våldtagit dem.

Liknande fall

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford beskrev i en intervju att det handlade om grovt överfallsvåld. Men hon underströk också en annan sak - att det finns en risk att samme man fortsätter begå liknande våldtäkter:

– Det är viktigt att den här personen kan gripas, både för de aktuella utredningarnas skull, men också för att risken finns att brotten annars fortsätter.

På samma sätt resonerade polisen för två år sedan när en 12-årig flicka överfölls av en man i ett skogsparti i Pildammsparken i Malmö. Mannen utsatte flickan för grovt sexuellt övergrepp, men lämnade DNA efter sig på platsen.

Polisen tog fram en gärningsmannaprofil och tillsatte en särskild utredningsgrupp. Mannens agerande ansågs vara så farligt att Malmöpolisen inte såg någon annan utväg. I jakten på honom topsades 450 personer och polisen gjorde fruktlösa sökningar i NFC:s register för att hitta ett matchande DNA.

Vädjar om hjälp

Teorin att han skulle slå till igen visade sig vara korrekt. Året därpå, i augusti, greps en man som blottat sig för två tonårsflickor. Han topsades och försattes på fri fot. Sex dagar senare kom svaret - han matchade det DNA som hittades året innan. Han dömdes senare för sexuellt ofredande

Den 38-årige man som anhölls på fredagen av kammaråklagare Ola Lavie och topsades är inte längre misstänkt. Men åklagaren vädjar i dag om mer hjälp från allmänheten.

När mannen greps så skedde det efter att Regionala utredningsenheten tagit fram en fantombild. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!