Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordförande spelade bort 750 000 – från föreningen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kvinnan har nu dömts vid Halmstads tingsrätt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Enligt polisens utredning förskingrade hon minst 750 000 kronor från föreningens konto. 

Själv säger hon att hon att hon inte riktigt minns hur det gick till, men skyller på spelmissbruk. 

Nu döms hon till villkorlig dom – och slipper fängelsestraff, skriver Hallandsposten.

Föreningen där kvinnan var ordförande är verksam i södra Halland. Enligt uppgift till Hallandsposten gjorde hon både bra och dåliga saker för föreningen under sin tid som ordförande. Som skicklig bidragssökare förbättrade hon föreningens ekonomi avsevärt.

Under perioden som pengarna förskingrades var kassören mammaledig och ordföranden började blanda ihop sitt privata konto med föreningens. 

Exempelvis betalde hon föreningens räkningar via sitt eget konto och förde sedan över pengar till sig själv från föreningskassan. 

Skyller på spelmissbruk

I efterhand har hon betalat tillbaka närmare 130 000 kronor, skriver Hallandsposten. Den före detta ordföranden erkänner grovt bedrägeri och har gått med på att betala tillbaka ytterligare 643 877 kronor plus ränta tills skulden är slutbetald.

Åklagarmyndigheten dömer i ett strafföreläggande ordföranden till villkorlig dom och 180 dagsböter på 300 kronor, sammanlagt 54 000 kronor. Hon slipper därmed fängelsestraff. 

”Begick gärningen med uppsåt”

Beloppet är jämkat på grund av det stora skadeståndsbeloppet. Att huvudförhandling i tingsrätten uteblir beror på att den tidigare ordföranden erkänner brottet. I strafföreläggandet står att läsa:

Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen sammantaget avsett betydande belopp, att du missbrukat din ansvarsfulla ställning samt då det är fråga om ett systematiskt agerande. Du begick gärningen med uppsåt.