Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tummen” kan bli Percys fall i rätten

Percy Nilsson riskerar fängelse om han döms för det brott som åklagaren nu lägger honom till last.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Dan Olofsson riskerar också fängelse vid en fällande dom. Åklagaren menar att han tipsade vännen Percy Nilsson om den kommande aktieaffären.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rättsexperten Marie Wallin, jurist och före detta åklagare, menar att sms:et mellan parterna kan få avsevärd betydelse som bevisning.
Foto: Privat

De skånska näringslivsprofilerna är rika och kända för sitt entreprenörskap.

Nu riskerar båda fängelse, som lägst sex månader.

– Det är oerhört försvårande att det är så tydlig information från den ena till den andra, säger rättsexperten Marie Wallin.

Det var i torsdags som Dagens Industri avslöjade att det nu väckts åtal i den stora härvan kring fastighetsbolaget Victoria Park i Malmö.

Förundersökningen omfattar sammanlagt femtusen sidor. Flera skånska näringslivsprofiler finns med bland de 14 personer som ärendet gäller.

En av dem är Percy Nilsson, 77, välkänd entreprenör som till stora delar ligger bakom Hyllie-området nära brofästet i Malmö.

Där har han bland annat byggt hotell och egen ishall dit han lockat både Eurovision Song Contest och påven Franciskus.

Den andre är miljardären, Dan Olofsson, 69, välkänd för sitt konsultföretag Sigma. I dag omfattar verksamheten ett 60-tal företag med sammanlagt femtusen anställda i 15 länder.

Känner varandra

Båda är Malmöbor och känner varandra väl. När Percy Nilsson firade sin 75-årsdag med middag för inbjudna gäster i Malmö Arena fanns Olofsson med hustru med på inbjudningslistan. 

Båda har också varit storägare i fastighetsföretaget Victoria Park i Malmö. 

En stor del av företagets bestånd finns i utsatta områden i Malmö.
Foto: Tomas Leprince

Det var när huggsexan om det företaget snurrade som bäst som den misstänkta brottsligheten ägde rum, enligt åklagaren.

Olofsson ska då ha skickat ett sms till vännen Nilsson – och där aviserat den kommande affären.

Där stod:

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”

Svaret från Percy Nilsson var ett sms med tummen upp.

Köpte aktier

En halvtimme senare ska ett av Percy Nilssons bolag gått in och köpt fler aktier i företaget till den aktuella kursen – och tjänat 190 000 kronor på affären.

Åklagare Thomas Langrot anser att det är ett klockrent brott mot insiderlagen. Straffet vid en fällande dom är för båda fängelse i minst sex månader och högst fyra år.

Ekobrottsmyndigheten har utrett misstankarna i en femtusen sidor lång förundersökning.
Foto: NILS PETTER NILSSON

– Vi saknar ofta den här typen av bevisning i våra mål, säger Langrot i en kommentar.

Båda näringslivstopparna förnekar dock brott.

– Den här affären var bestämd i förväg. Rykten gick och köpet hade inget med sms:et att göra, säger försvarsadvokaten Lars Kruse.

Är förvånad

Han är förvånad över åtalet och räknar med en frikännande dom. 

Det gör även Dan Olofsson som anser att åklagaren fått hela konversationen om bakfoten.

– Jag har själv inte handlat. Den handel som skett av Percy Nilsson har jag vare sig haft information om eller vinning av, säger han i en skriftlig kommentar.

Dan Olofssons avsikt var att ge Percy Nilsson heads up om ett kommande bud, inget annat, sa han på torsdagen till Kvällsposten.

– Formuleringen ”varsamt” tolkar åklagaren att jag uppmanar Percy att handla olagligt. Det är 180 grader mot vad som funnits i mitt huvud. Att handla olagligt med aktier är väl inte ”varsamt”.

Rättsexperten Marie Wallin, jurist och före detta åklagare, menar att sms:et mellan parterna kan få avsevärd betydelse som bevisning.

– Det är oerhört försvårande att det är så tydlig information från den ena till den andra. Sms:et har ju bevisligen skickats och sedan ska åklagaren nu bevisa att det skickades med ett brottsligt uppsåt.

Kan straffas

Det eventuella straffet beror bland annat på om domstolen ser brottet som ett så kallat artbrott, det vill säga att det i sin karaktär bedöms som särskilt farligt, enligt Marie Wallin.

– Bedömandet av allvaret kan skilja sig åt mellan de båda. Dan Olofssons gärning är ju en annan än Percy Nilssons och domstolen kan ju komma fram till att den ena händelsen är allvarligare än den andra.

2005 dömdes Percy Nilsson till ett års fängelse för felaktiga löneutbetalningar till spelare i Malmö Redhawks, som han då var ordförande i. Domen överklagades och hovrätten friade senare näringslivsprofilen.

Attacken mot glassbilen

Nio år senare dömdes han för skadegörelse och 100 000 kronor i böter efter att ha gått till attack mot en Hemglass-glassbil med en borrmaskin.

Percy Nilsson hade stört sig på den tutande glassbilen hemma i Höllviken. Domen hade han svårt att förlika sig med. 

– Det är dom som är kriminella, inte jag, sa han i en Kvällspostenintervju.

Det här handlar åtalet om

Företaget Victoria Park grundades av Greg Dingizian 2005 och ägde till sist 3 500 lägenheter, främst i Sydsverige.

Både Dan Olofsson och Percy Nilsson ägde aktier i företaget.

När företaget utsattes för uppköpsrykten seglade amerikanska Starwood med mer än 100 000 lägenheter i portföljen upp som en av spekulanterna. Man la ett bud på det skånska företaget.

Samtidigt fanns signaler om att Tysklands största bostadsbolag Vonovia var på ingång och skulle erbjuda en högre kurs vid uppköp.

Olofsson ska ha känt till detta och skickat ett sms till vännen Nilsson – och där aviserat den kommande affären.

Svaret från Percy Nilsson var ett sms med tummen upp. En halvtimme senare ska Percy Nilssons bolag gått in och köpt fler aktier i företaget till den aktuella kursen – och tjänat 190 000 kronor på affären.

Totalt har 14 personer åtalats i ärendet, som omfattar sammanlagt 27 brottsmisstankar. Förutom Victoria Park är misstankarna kopplade till aktiehandel i danska telekombolaget TDC, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.