Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ölandsolyckan: Bilen höll för hög hastighet

Familj påkörd av bil på Öland – två döda
I olyckan på Öland omkom en 45-årig kvinna och hennes son. Pappan och den andra sonen klarade sig.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den nya rapporten visar att fordonet körde över maxgränsen på 30 kilometer i timmen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: HELMUT PETERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu har det fastslagits att bilen körde för fort vid dödsolyckan på Öland i somras.

Det avslöjar rapporten som ger stöd för utredningen, enligt SVT Småland.

– Det ger en bättre förklaring till varför den här påkörningen har lett till att två personer har dött, säger åklagaren Kjell Jannesson till P4 Kalmar.

En hel familj blev påkörd av en bilist utanför en camping vid Joels Udde på Öland i juli. Den 45-åriga mamman och ena sonen omkom. Pappan och den andra sonen undkom kollisionen med lindriga skador.

Enligt vittnesmål från den tragiska olyckan så höll bilisten en hastighet långt över den tillåtna hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen. Den 55-årige bilföraren var strax innan händelsen bara centimeter från att köra på ytterligare en barnfamilj.

Han är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död i två fall, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan i fem fall.

Själv har han uppgett att han inte minns något av olyckan.

Åklagaren har begärt en teknisk utredning av bilen för att ta reda på hur snabbt den kördes. På grund av att det rör sig om en ovanlig bilmodell har det dock varit vissa svårigheter. 

Fick räkna ut hastigheten analogt

Bilens krockkuddebox är för gammal för att kunna ge information och därför har ett företag som brukar anlitas av polisen fått göra en analog uträkning på hur fort den misstänkte 55-åringen körde, enligt SVT.

Rapporten är nu färdig och åklagaren bekräftar för att den stödjer utredningen, som kommit fram till att fordonet kört snabbare än 30 kilometer i timmen.

– Dom har ju alltså gjort en beräkning utifrån skadorna på fordonet, spår på platsen, sådana saker och har kommit fram till en hastighet som fordonet bör ha hållit i samband med dödsolyckan, säger Kjell Jannesson till P4 Kalmar.

Åklagaren vill inte uppge exakt hur snabbt bilen framförts innan han hållit förhör med den misstänkte men berättar för radion att uppgiften har betydelse för utredningen.

– Det ger en bättre förklaring till varför den här påkörningen har lett till att två personer har dött, säger Kjell Jannesson till P4 Kalmar

TV: Bilföraren på Öland släppt – ”Han mår givetvis dåligt”: