Händelsen inträffade på fredagen förra veckan. Då hade tingsrättens personal tagit fram en akt från arkivet som en person bett att få titta på. Besökare som vill titta på handlingar sitter i ett rum som ligger i direkt anslutning till receptionen där arkivpersonalen arbetar.
– De har en viss tillsyn över besökarna. Vi ser över våra rutiner för att hindra att något liknande händer igen. Förundersökningsprotokollet i sig har inget ekonomiskt värde och därmed är det nog snarare egenmäktigt förfarande, säger Lennart Strinäs.
Akter och handlingar lämnas ut efter att de sekretessgranskats. I det här fallet handlade det om ett mord på en kvinna. Mordet inträffade för cirka 23 år sedan. Numera är bland annat bilder från obduktioner sekretessbelagda och visas enbart bakom stängda dörrar under rättegångar. Allmänheten får alltså inte längre ta del av sådant material i förundersökningar.
Känsliga bilder
Men vid den här tidpunkten, innan spridande av bilder på internet blev vanligt, förekom det att känsliga bilder inte blev sekretessbelagda.
– Obduktionsbilderna hade visats under rättegången och det finns inte heller något sekretessförbehåll i domen vilket betyder att allmänheten därmed har rätt att ta del av bilderna, säger Lennart Strinäs.
När arkivpersonalen upptäckte att personen lämnat besöksrummet insåg man att det saknades handlingar.
– Delar av förundersökningen var borta. En polisanmälan har gjorts, säger Lennart Strinäs.
Vem som tog handlingarna är oklart. Den som besöker till exempel en tingsrätt och ber att få ta del av handlingar behöver inte visa legitimation. Däremot finns videokameror på flera platser i domstolen.
Tingsrätten har i efterhand kunnat återställa de delar av förundersökningen som försvann. Polismyndigheten förvarar nämligen kopior av förundersökningar.