Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyfikna åtalas - bröt polisens avspärrning

Foto: Fritz Schibli
Marinens röjdykare sökte i två dagar i vattnet vid Östra Varvsgatan i Malmö i slutet av novemberFoto: Fritz Schibli
Polisens avspärrningar vid Östra Varvsgatan var tydliga. Trots det struntade tre personer under en och samma dag i förbudet. De riskerar nu dömas till böter.Foto: Fritz Schibli

I slutet av november gjorde marinens röjdykare undersökningar åt Malmöpolisen vid Västra hamnen. Poliser spärrade av ett större område men arbetet stördes gång på gång av nyfikna.

Nu åtalas en tidigare advokat, en småbarnspappa och en man med permobil som bröt avspärrningarna. Deras nyfikenhet kan bli dyrköpt.

Det som kan ha orsakat deras nyfikenhet är dykningarna i slutet av november i närheten av Östra Varvsgatan vid den tidigare helikopterplattan i Malmö. Polisen har inte velat tala om vad dykarna letade efter.

– Det är en utredning som görs av grova brottsektionen, förklarade Calle Persson vid polisens ledningscentral när Kvällspostens ställde frågor om dykningarna.

En tänkbar förklaring kan vara att polisen fått ny information om mordet på en man som hittades i en röd Mazda för tre år sedan. Bilen låg i vatten och bärgades.

Småbarnspappan stannade inte

Men avspärrningarna gjorde inget uppenbart avtryck på tre personer som riskerar böter för överträdelse av myndighets bud. Strax efter kl 9 den 20 november såg poliser som bevakade området en småbarnspappa med hund som gick mot avspärrningen, och nonchalerade det.

En polis skriver i sin anmälan:

”Jag ser tydligt hur han lyfter på bandet och tar sig in på området som är avspärrat med både polisband och skylt.”

När samme polisman frågade småbarnspappan som hade barn med sig varför han struntade i avspärrningen ska ha fått till svar att småbarnspappan var nyfiken och ville kolla trots att han såg att det var avspärrat område.

Erkände brott

Cirka sex timmar senare stoppar en polispatrull en man i 70-årsåldern efter att ha sett hur mannen gick fram till avspärrningsbandet, lyfte på det och promenerat in på avspärrat område. Mannen förklarade för poliserna att han arbetat som advokat i 40 år men att han inte vet vad en polisavspärrning innebär. Av det skälet ville inte den före detta advokaten heller erkänna att han begått något brott.

Något senare stoppades en äldre man med permobil som lyfte på avspärrningsbandet inför ögonen på poliserna och hann köra 50 meter innan han stoppades. Han erkände brott.