Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya uppgifter om hur Jasmina, 6, försvann

15 mord, 15 vitt skilda händelser – och 15 olösta fall
Sexåriga Jasmina försvann i Sävsjö 1997 och fallet är fortfarande ett mysterium.
Foto: CALLE JISMARK
Bostadsområdet i Sävsjö där Jasmina tros ha försvunnit.
Foto: CALLE JISMARK
Lekplatsen där polisen har utgått ifrån att Jasmina lekte innan försvinnandet – men mamman menar att hon försvann från deras lägenhet.
Foto: OLA HANSSON / EXP
Jasminas föräldrar, Florije och Rexhep Jasharaj. Rexhep gick bort 2017.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER

23 år har gått sedan sexåriga Jasmina försvann spårlöst i Sävsjö.

Mamman Florije Jasharaj är övertygad om att dottern fortfarande är vid liv – och i en ny bok presenterar hon vad polisen kallar ”helt nya uppgifter” om försvinnandet.

– Är det ingen som har lyssnat på mig? Det verkar inte så, säger mamman.

Det mystiska försvinnandet har gäckat polisen i årtionden. Jasmina Jasharaj, 6, sågs senast i sitt hem i Sävsjö den 28 juli 1997.

Polisutredningen om fallet hör till en av de mest omfattande någonsin i Sverige – och pågår fortfarande.

Bland de misstänkta har de dömda mördarna Ulf Olsson och Anders Eklund förekommit i utredningen, utan att ha kunnat bindas till brottet.

Från dag ett har polisens utgångspunkt varit att Jasmina lämnade hemmet vid 14-tiden och gick ut för att leka med några vänner. Senare ska de ha skiljts åt vid 20-tiden, och den sista personen som såg Jasmina ska ha varit en 15-årig bekant som såg henne gå mot en skogsdunge.

Mamman tror att Jasmina lever

Men nu presenteras helt andra uppgifter.

Mamman Florije Jasharaj har med hjälp av författaren Assar Andersson skrivit boken ”Sävsjöflickan” som kommer ut den 1 december. I den berättar mamman att Jasmina lekte mellan klockan 15 och 16 i ett rum i lägenheten medan hon själv befann sig i ett annat rum. 

Jasmina ska ha hörts sjunga i hallen, enligt mamman. Sedan ska det ha låtit som om dörren öppnades och då ska sången ha tystnat.

– Jag har alltid sagt att något hände i hallen. Jag tror att någon tog Jasmina, säger Florije Jasharaj.

Från början rubricerades försvinnandet som människorov, men det ändrades sedan till mord. Det innebär att brottet aldrig kommer att preskriberas. Men fortfarande finns det ingen brottsplats och ingen kropp har hittats.

Polisen: ”Helt nya uppgifter”

Den nu pensionerade polisen Johan Frisk, som var en del av utredningen från början, menar att mammans uppgifter i boken är ”anmärkningsvärda”.

– Det som nu sägs om att Jasmina eventuellt försvann från lägenheten är helt nya uppgifter. Om det skulle vara så har vi ett helt annat ärende, säger han till Värnamo Nyheter.

Rickard Finndahl, gruppchef för grova brott inom polisen Höglandet, har ansvaret för utredningen i dagsläget, och kände inte heller till uppgifterna.

– Det här är helt nya uppgifter för oss och de måste vi hantera. Men det är för tidigt att säga i vilken utsträckning vi kommer att göra det, och på vilket sätt, säger han till VN.

”Jag blir lite förbannad”

Mamman Florije Jasharaj reagerar starkt på polisens svar – och menar att det inte alls rör sig om nya uppgifter.

– Jag fattar ingenting, jag har sagt det här hur många gånger som helst. Jag blir lite förbannad också. Är det ingen som har lyssnat på mig? Det verkar inte så. Det här är absolut inte nytt.

Författaren Assar Andersson tror att det kan handla om missförstånd som gjort att polisen kan ha missat helt avgörande uppgifter tidigt i utredningen.

– Polisen har inte gjort ett dåligt arbete. Jag tror snarare att det kanske hade med en blandning av chock och språkförbistringar att göra, säger han.

23 år har gått sedan försvinnandet, men tiden läker inte såren för Jasminas mamma Florije Jasharaj. Hon är övertygad om att hennes dotter fortfarande är vid liv.

– Det blir bara jobbigare. Jag förlorade min man 2017, och innan han gick bort sa han till mig att han hoppas att jag träffar henne igen. 

TV: Person hittad död i Åstorp – misstänkt mord