Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya detaljerna om Peter Madsens flykt

Här siktar polisens krypskyttar på Peter Madsen.
Efter rymningen fick Peter Madsen sitta vid vägkanten under tre timmar, polisen ville försäkra sig om att bombvästen han bar inte var skarp.Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsen lyckades ta sig ut från fängelset i Köpenhamn – och nu framkommer nya uppgifter om rymningen. 

Han kunde i lugn och ro tillverka sitt falska bombbälte i lugn och ro i anstaltens verkstad – helt obevakad.

– En man som Peter Madsen kan gå en hel dag i fängelsets verkstad utan att någon håller koll på honom, säger Bo Yde Sörensen, som är ordförande i fackförbundet för anställda på danska fängelser, till Ekstrabladet

När den livstidsdömde Peter Madsen, 49, flydde från Herstedsvesterfängelset i Köpenhamn hade han på sig ett falskt bombbälte och hotade poliser med en pistolattrapp. 

I en rapport från den danska kriminalvården som nyligen släppts kommer det fram uppgifter som tidigare varit okända. 

Det visar sig att Madsen tillverkat båda föremålen självt. Han hade haft fina förutsättningar inne i fängelset.

Arbetade i verkstaden

Under ett och ett halvt år, från första maj 2019, arbetade han i fängelsets bokbinderi där han i en verkstad tillverkade små träaskar. Bombbältet bestod bland annat av en fyrkantig ask som det stack ut ledningar från.

Under flykten tog Peter Madsen en psykolog som gisslan, hon har berättat att bombältet såg väldigt verklighetstroget ut.

Det framgår av rapporten att Peter Madsens cell blev kontrollerad 28 gånger, senast den 7 oktober, utan att det hittades några förbjudna föremål. Även hans arbetsplats i verkstaden blev genomsökt både den 12 och 16 oktober. 

Kriminalvården vet inte när Peter Madsen började tillverka bombbältet och pistolen och var någonstans i fängelset han gömde dem. 

Peter Madsen är dömd till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.Foto: IBL/POLFOTO

”Går runt i timmar”

När Peter Madsen började arbeta i verkstaden blev förmännen informerade om ”särskilda uppmärksamhetskrav” när det gällde Peter Madsen. Att det skull hållas ett extra öga på honom. 

Men enligt Bo Yde Sörensen som är ordförande i fackförbundet för anställda på danska fängelser finns det inte bemanning nog för såna åtgärder. 

– Det finns inte tid att prata med de intagna och att hålla ögonen på dem. De går runt i timmar då ingen har koll på dem och de kan hitta på alla möjliga upptåg, säger han till Ekstrabladet.

– Det finns helt enkelt inte personal till det. 

Läderbälte utanpå jackan

Den 20 oktober väcktes Peter Madsen som alltid 07.00 och vid 07.30 förflyttades han till verkstaden där han började dagens arbete. Vid 09.15 blev han hämtad av en av fängelsets vakter, han hade en tid hos anstaltens psykolog. 

Vakten har senare berättat att Peter Madsen hade på sig ett läderbälte utanpå jackan och bar en ryggsäck, men det var inget ovanligt. 

När Peter Madsen kom in till psykologen visade han upp sitt bälte och sa att han byggt en bomb.  

”Psykologen såg ingen annan möjlighet än att följa den intagna ned för en baktrappa mot fängelsets eftersom hon förutsatte att den intagna skulle detonera bomben om han kallade på hjälp”, står det att läsa i rapporten som Ekstrabladet tagit del av. 

Rymningen var startskottet på en massiv polisinsats utanför fängelset.Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hotade att spränga bomben

10.17 hade Peter Madsen och psykologen nått fram till byggnaden där utgången finns. Den var bemannad med en ensam vakt. Psykologen ringde då upp vakten och upplyste om att Peter Madsen hade en bomb. 

När vakten först inte öppnade tog Peter Madsen själv telefonen och sa att han hade en utlösare i handen och om han släppte den skulle bomben detonera.

Då öppnade vakten slussen och Madsen kunde gå ut i friheten tillsammans med psykologen. Så fort de kom utanför grindarna gav Peter Madsen tillbaka telefonen till psykologen och lämnade platsen med raska steg. 

Peter Madsen fångades på bild bara två minuter efter att fängelset larmat om hans flykt. En övervakningskamera visar hur han klockan 10:23:08 promenerar med bestämda steg genom industriområdet i Albertslund. 

Vakterna sprang efter

Han bär mörka kläder och en ryggsäck, med ena armen ledigt pendlande längs ena sidan. Poliser och vakter syns småspringa efter honom.

Enligt dansk polis greps Madsen klockan 10:26. Under dessa tre minuter hann han hota sig in i en vit skåpbil.

Bo Yde Sørensen är inte överraskad av att Peter Madsen lyckades rymma från fängelset. Han skyller på personalbrist. 

Personalstyrkan på Herstedsvester har skurits ner för varje år som gått under 2000-talet. I början av århundradet fanns det 185 anställda vakter. Nu är de nere i 126. 

 

TV: Ny video visar Madsens flykt från fängelset

Video visar Madsens flykt från fängelset.