Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beslutet kring dödsföraren på Öland

Bilföraren på Öland släppt: ”Han mår givetvis dåligt”
Enligt vittnen ska bilisten ha hållit en hastighet långt över hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen och kört på familjen bakifrån.Foto: JENS CHRISTIAN

Den 55-årige man som körde på en barnfamilj på Öland och dödade mamman och hennes knappt tioåriga son ska genom en liten rättspsykiatrisk undersökning. 

Av andra handlingar framgår att den 55-årige mannen tidigare lidit av vissa psykiska besvär och även medicinerat.

– Det var ett beslut som tingsrätten tog efter häktningsförhandlingen. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger mannens advokat Niklas Kappel.

På eftermiddagen den 22 juli körde den 55-årige bilföraren i hög hastighet på en familj bestående av fyra personer. Familjen tog sig fram på cykel nära en camping i Färjestaden på Öland. 

Mamman och en pojke omkom i olyckan. Pappan och den andra sonen klarade sig med lindriga skador.

Enligt vittnen ska bilisten ha hållit en hastighet långt över hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen och kört på familjen bakifrån. Under utredningen har det dessutom kommit fram att mannen strax före dödsolyckan varit centimeter från att köra på en annan barnfamilj.

Advokat Niklas Kappel har tidigare uppgett att han inte utesluter att det kan ha funnits sjukdom med i bilden när olyckan inträffade. 

Kammaråklagare Kjell Jannesson begärde den 25 juli att den 55-årige mannen skulle häktas som misstänkt för bland annat grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

”Gjorde allting rätt”

Åklagaren har bland annat slagit fast följande om olyckan i en tidigare intervju med Kvällsposten:

– Hela familjen färdades på cykel och gjorde allting rätt. De körde efter varandra på led och höll så långt ut till höger som det gick.

Enligt ett beslut av Kalmar tingsrätt ska mannen genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning. Det innebär att den 55-årige mannen ska träffa en psykiater i cirka en timmas tid. Däremot häktades han inte för de misstänkta brotten.

Syftet är bland annat att ta reda på om en person behöver genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning för att klarlägga om den misstänkte hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Vill inte kommentera

Beslutet antyder att tingsrätten av ännu oklar anledning anser att någon form av psykisk sjukdom skulle kunna förklara dödsolyckan på Öland.

Niklas Kappel vill i dag inte kommentera det faktum att hans klient ska genomgå en sådan undersökning:

– Det var ett beslut som tingsrätten tog efter häktningsförhandlingen. Det är vad jag kan säga i nuläget förutom att min klient kommer att medverka fullt ut precis som han gör i förundersökningen.

Kappel har tidigare berättat att hans klient har medverkat under förhören och lämnat förklaringar.  Det har också framgått att 55-åringen ska ha berättat att han inte minns vad som hände efter att han svängt in på vägen där han körde på barnfamiljen. 

55-åringen har dock sedan tidigare en dokumenterad historia med vissa psykiska problem. Han fick bland annat för några år sedan medicin utskrivet mot dessa besvär av läkare. 

Den 55-årige mannen har genomgått en drogtest som visade att han hade varken alkohol eller droger i kroppen.

I förra veckan gick åklagaren ut och sa att analysen av olycksbilen dröjer. 

– Det är en lite ovanlig bil, den är amerikansk men tillverkad i Europa. Det handlar inte om en vanlig Volvo, sa han då till SVT Nyheter Småland.