Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nio unga misstänks för upploppen i Malmö

Filmen visar: 58-åriga kvinnan hetsar folksamlingen i Rosengård
Utredningen av upploppet i Malmö den 28 augusti har på kort tid vuxit i omfattning. I dag finns elva misstänkta. Fler kan räkna med att bli kallade till polisen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
31-åringen misstänks för minst tre fall av blåljussabotage.

Den man som häktats för att ha startat delar av det våldsamma upploppet i Malmö ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 

För närvarande finns elva misstänka i utredningen – nio av dem omyndiga.

Utredningen kan sluta med massåtal.

– Vi har ett mycket stort material med bland annat filmer, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr.

Utredningen av upploppet i Malmö under kvällen den 28 augusti och natten till den 29 augusti efter Koranbränningen kan sluta med ett massåtal. På kort tid har antalet misstänkta vuxit i omfattning. För närvarande finns elva misstänkta. Av dem är enbart två myndiga, varav en är en 58-årig kvinna som misstänks för att ha hetsat andra, något som hon nekar till att ha gjort.

 På ett filmklipp hörs hon säga:
”De har startat krig när de lekte med koranen. Grisarna. De är hundar, de är i maskopi med dem. Vill ni inte ha islam, varför tog ni hit oss?”

En 31-årig man har häktats som misstänk för anstiftan till våldsamt upplopp.

Övriga nio misstänkta som fått offentlig försvarare är omyndiga, alltså under 18 år. En är enligt uppgift till Kvällsposten under 15 år och kan inte dömas för brott.

Socialen inkopplad

Även om det rättsliga efterspelet för ungdomarna kan bli lindrigt har samtliga blivit föremål får åtgärder från socialförvaltningen i Malmö. Det är en rutinåtgärd när omyndiga misstänks för brott.

Kammaråklagare Tomas Olvmyr räknar med att fler ska kallas till förhör och bli delgivna misstanken att de deltagit i våldsamt upplopp. Att majoriteten av de som hittills är misstänka är ungdomar har en förklaring. När det gäller ungdomar har polis och åklagare ett krav på sig att hantera sådana ärenden skyndsamt. 

Fler än enbart ungdomar kan därför räkna med att kallas till polisen. Bevisen mot dem finns redan hos polisen.

– Vi har enormt mycket filmaterial som vi håller på att granska, säger Tomas Olvmyr.

Polisen har också annan information. Ett stort antal personer greps under upploppet på Amiralsgatan och blev identifierade.

Häcklade polisen

Men filmerna har ett betydande bevisvärde. En persons filmer kan väga extra tungt. Det är filmerna som den häktade 31-åringen publicerat på Tiktok. Han hade sin mobiltelefon i gång under flera timmar och polisen har filmer inte bara på honom utan även andra han filmat under upploppet.

På en film kallar han sig för ””The king is here”. 31-åringen filmade även när han uppmanade andra att tillsammans med honom bege sig till en polisstation. På en annan film ser det ut som att han kastar en sten på en polisbil.

31-åringens resonemang kring händelserna och hans förklaringar har dock fått Malmö tingsrätt att fundera över hans psykiska hälsa. 31-åringen har bland annat tvärtemot av vad som framgår av hans filmer påstått att mycket av det han gjort var för att lugna ner andra och hjälpa polisen. Samtidigt finns filmer där han häcklar polisen.

Tingsrätten har därför beslutat att 31-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 

Malmö kommun har i en preliminär uppskattning kommit fram till att upploppet orsakade skador för cirka 1 miljon kronor. De ungdomar och andra som riskerar att bli åtalade kan om de döms bli tvingade att betala skadestånd. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Här är omtalade våldsfilmen från Malmö. Varning för skakande bilder.