Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hel familj dödshotades – för att locka fram offer

Här på Docentgatan, efter att 29-åringen mördats, hittade polisen mobiltelefonen med meddelandet där 37-åringen hotas med att han och hela hans familj ska dödas,
Foto: Polisen
Med de här hoten misstänks den 29-åring som polisen anser vara ”Patronen ”se till att en misstänkt i en bedrägerihärva friades .
Foto: Polisen
Rättegången mot den 29-årige så kallade ”Patronen” pågår i Malmö tingsrätt.
Våren 2018 reste 29-åringen som polisen anser personen bakom ”patronen över hela Europa. Det visar polisens kartläggning av hur han passerat gränskontroller. Han blev senare internationellt efterlyst och greps slutligen i Spanien.
Foto: Polisen
Den här rånarluvan hittades en bit från mordplatsen. Polisen misstänker att en av skyttarna använde den.
Foto: Polisen

En 29-årig man kallad ”Patronen” är misstänkt för att ha beställt och betalat för mord i Malmö.

Det tänkta mordoffret ska ha lockats i en fälla av en bekant – vars familj utsatts för dödshot:

”Jag kommer o döda din fru o din unge o hela din familj om du inte fixar det.”

Några timmar efter att hoten framfördes genomfördes mordattacken – där fel person sköts till döds.

Meningen var att en man kallad ”svensken” skulle mördas – men de fem skott som föll på Docentgatan i Malmö dödade fel person. ”Svensken” hade lockats till platsen av en man som utsatts för kraftiga hot.

Några timmar tidigare, strax före 17 den 2 februari 2018, möttes två män vid Ribersborgs kallbadhus Malmö. Mötet har i efterhand rekonstruerats av polis och åklagare som utrett mordet på en av männen, en 30-årig man som vid den här tidpunkten var misstänkt i en bedrägerihärva.

Den andre mannen, en 37-åring, hade nyligen släppts på fri fot av åklagare. Med på mötet men inte närvarande på platsen var en tredje man, en 29-åring som åklagaren påstår vara den som ligger bakom hoten, ”Patronen”, och som befann sig utomlands.

”Patronen” nekar till anklagelserna.

– Det finns nitton stycken ”Patronen” i Malmö. Min klient slutade använda det redan 2013. Det här är påståendet från åklagaren som bygger på tolkningar. Det finns ingen teknisk bevisning som binder min klient, säger advokaten Sven-Eric Ohlsson, ombud för 29-åringen.

En person som kallar sig för ”Patronen” har dock bevisligen skickat ett meddelande till 30-åringen och gett honom ett uppdrag, enligt åklagaren. 30-åringen skulle se till att 37-åringen fick läsa innehållet. Det var därför de möttes på parkeringen vid kallbadhuset.

”Bara läs det”

30-åringen säger till 37-åringen samtidigt som han spelar in samtalet mellan dem på sin egen mobiltelefon:
– Bara läs det, inget annat, läs det härifrån nu. Jag har blivit bara hänvisad och visa dig det här.

Meddelandet innehåller hot mot en hel familj. Avsändaren kräver att 37-åringen ska ändra på vad han tidigare sagt i förhör. Avsikten med att 37-åringen ska ändra sig är att andra som misstänks i bedrägerihärvan ska gå fria.

Men 37-åringen ska också allt se till att ”svensken” lockas till en plats.

Om 37-åringen inte gjorde det skulle följande hända, enligt vad Patronen skriver i det meddelande som 37-åringen läste när han stod på parkeringen vid Kallbadhuset:

”Det e ditt ansvar att fixa det. Jag kommer o döda din fru o din unge o hela din familj om du inte fixar det.”

”Fixa det”

I meddelandet står också:
”Även om ngt händer mig så har du 10 andra som blivit lovade miljoner på dig och alla runt dig. O ingen kan hjälpa dig jag kommer döda er allihopa förr eller senare om du inte löser det. Fixa det o vi e på bra sida annars kommer du och få se va som kommer hända me dig och hela din familj/patronen”

Det hann gå nästan tre timmar. 37-åringen hade då gjort vad ”Patronen” krävt och bett ”svensken” komma till ett möte.

Kort efteråt fick polisen i Malmö larm om skottlossning på Docentgatan. Men det var 30-åringen som hade skjutits i stället för ”svensken”. Han sköts med fem skott bakifrån av två maskerade män när han stod tillsammans med 37-åringen och ”svensken”.

37-åringen och ”svensken” blev ögonvittne till mordet.  Men skyttarna sköt alltså fel man. ”Svensken” fick inte en skråma. Han får numera skydd av polisen.

Nekar till mordfälla

Polisen hittade efter mordet på 30-åringen hans inspelning av samtalet mellan honom och 37-åringen. Utredarna spelade under ett förhör upp det för 37-åringen.

37-åringen förnekar att han medvetet lockat ”svensken” till en mordfälla.

- Alltså jag kom ju själv dit med honom. Alltså jag hade ju om jag hade ju nu vetat att det ska komma folk och börja skjuta, jag skulle aldrig ta dit. Alltså varför skulle jag göra en sån idiotgrej? Alltså oavsett alltså hur hur vi än vrider på det, säger han i ett förhör.

Rättegången mot 29-åringen som av åklagare utpekas för att vara ”Patronen” pågår i Malmö tingsrätts säkerhetssal. Han har också åtalats för att ha beställt och betalat för mordet på den 23-åring som sköts den 30 mars 2017 på Ramels väg. 

Han nekar även till den misstanken.


TV: Maria säljer tidningar utanför ICA – rädslan för att smittas