Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkte maken har ändrat historia – flera gånger

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Maken åtalas vid Blekinge tingsrätt, misstänkt för mord. Foto: JENS CHRISTIAN
Åklagaren misstänker att maken dödade sin fru med hjälp av ett buntband. Foto: Polisen

Först påstod den mordmisstänkte maken att han hittade sin livlösa fru i sängen.

Sedan tog han tillbaka den versionen - och påstod att han hittade henne på golvet.

– Inga kommentarer, sade han till förhörsledaren, när hans oregelbundna historia blev ifrågasatt under ett polisförhör.

Under den långa mordutredningen har maken flera gånger ändrat delar av sitt vittnesmål. 

Enligt makens första version steg han upp innan sin fru, morgonen den elfte juli. Han steg ner för trappan, kokade kaffe och hörde plötsligt hur väckarklockan ringde i sovrummet. När hans fru inte stängde av larmet gick han upp för att se efter vad hon höll på med.

Då hittade han sin fru med buntband runt halsen - livlös i sängen. 

Men det är en version som den mordmisstänkte maken har reviderat i efterhand. I senare polisförhör påstår han att han hittade sin fru på golvet - inte i sängen. 

– Jag drar bort täcket när jag stänger av väckarklockan och då ligger hon på golvet, säger han under ett förhör. 

Under det första larmsamtalet med SOS låter det annorlunda. På en rak fråga från telefonisten om hans fru ligger i sängen svarar maken: 

– Ja. 

”Minns inte om det var blod” 

Enligt makens senare version låg hans fru på golvet och blödde ur näsan när han hittade henne. Han ska då ha lyft henne och placerat kroppen i sängen. 

Men den versionen går stick i stäv med den tekniska undersökningen - mängden blod på golvet i förhållande till sängen stämmer inte. Ett faktum som maken har haft svårt att förklara, vilket Kristianstadsbladet var först att uppmärksamma

Förhörsledaren: Varför är inte där något blod (på golvet)?

– Vet inte.

Förhörsledaren: Är det inte lite märkligt, att du inte har något blod på golvet, där du säger, att hon ska ha legat?

– Jag minns inte om det var blod på golvet.

Vid några andra tillfällen svarar maken med att säga ”ingen kommentar” när han blivit pressad. Frasen förekommer ett flertal gånger under den drygt tusen sidor långa förundersökningen. 

Frun avled på sjukhus 

Det finns inga vittnen till det misstänkta mordet och mycket av händelseförloppet bygger därför på vad maken själv har berättat. Men ganska tidigt blev hans historia ifrågasatt - och han själv blev brottsmisstänkt samma dag som hans livlösa fru hittades. 

– Det kom in som ett suicidärende först men ganska snabbt uppstod misstankar om att hon inte tillfogat de här skadorna själv. Det berodde på tillvägagångssättet, har åklagaren Malin Niklasson tidigare berättat för Kvällsposten.

– Det fanns spår av blod på brottsplatsen som var svårförklarliga om det nu skulle vara så att kvinnan tillfogat skadorna själv. 

Till en början var maken misstänkt för försök till mord, en brottsrubricering som ändrades när hans fru avled på sjukhus. Han har varit häktad sedan den 12 juli. Rättegången mot honom är planerad till att börja den 9 mars.