Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkt 22-åring kan ha avslöjats av övervakningskamera

Boende vid exklusiva Battersea Church Road i London hörde flera skott på julaftonskvällen. Vittnen har talat om åtta skott. Mördaren, en ensam man flydde från platsen efter att ha skjut Flamur Beqiri.Foto: Leif Brännström
Uppe till vänster syns en av flera övervakningskameror som finns i området. Just denna är riktad mot huset där Flamur Beqiri mördades inför ögonen på sin hustru.Foto: Leif Brännström
Kameran är riktid mot huset där Flamur Beqiri sköts ihjäl inför ögonen på sin hustru på julaftonskvällen.Foto: Leif Brännström
Flamur Beqiri, 36, från Malmö mördades på julaftonskvällen utanför sitt hem i London. En 22-årig Malmöbo misstänks ha skjutit honom och greps på måndagskvällen i Danmark.Foto: Polisen

Den 22-årige Malmöbon som misstänks ha mördat Flamur Beqiri i London ska enligt uppgift tillhöra en krets av tung kriminella i Malmö som kopplas till flera mord. Ledaren för gänget har av svensk polis klassats som extremt farlig.

22-åringen kan ha avslöjats av övervakningskameror på gatan där Flamur Beqiri mördades.

När den 22-årige Malmöbon klev av planet från Thailand på Kastrup i Köpenhamn var han redan kartlagd av polisen i London med hjälp av polisen i Malmö. Strax före kl 19 på måndagskvällen greps han av dansk polis.

22-åringen misstänks av britterna för att vara samma person som på julaftonskvällen sköt ihjäl 36-årige Flamur Beqiri utanför dennes hus i en exklusiv stadsdel i London. Mördaren sköt honom med cirka åtta skott, enligt vittnen, inför ögonen på dennes hustru och barn. 22-åringen misstänks också för grovt vapenbrott och för mordförsök på Beqiris hustru och barn.

Flera kameror i området

I området kring familjens hus finns flera övervakningskameror bland annat en som är riktad mot platsen där mordet inträffade. Det finns också övervakningskameror i närheten bland annat vid Royal College of Art som ligger på en angränsande gata men kameror finns också på andra platser i området.

Den unge mannen som nu misstänks för mordet är tidigare inte dömd i Sverige men var under förra året häktad som misstänkt för att ha mördat en 30-årig man den 2 februari 2018 på Docentgatan i Malmö. 

Mordet på 30-åringen kopplas till ett bedrägeri mot ett kinesiskt företag i Hongkong. Genom ett datorintrång lurades det kinesiska företaget att betala ut cirka 6,5 miljoner till ett företag i Malmö. På kort tid fördelas bedrägeripengarna bland en liten grupp personer. Den mördade 30-åringen fick 400 000 kronor, men sköts ihjäl innan åtal väckts.

Fortfarande misstänkt

22-åringen släpptes efter lite mer än en månad och har varit på fri fot sedan dess och utan reseförbud.

– Den personen är fortfarande misstänkt, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Enligt Kvällspostens källor har 22-åringen haft kontakter med tungt kriminella kretsar i Malmö. 

– Det verkar finnas en koppling mellan honom och en del kriminella men den är som mycket annat när det gäller den här typen av kontakter aningen osäker. Relationer kan förändras, säger en källa med insyn.

I den kretsen ingår bland annat en man, också han 22 år gammal, som misstänks ligga bakom omfattande smuggling av cannabis och kokain från Spanien till Sverige. Samme man har varit misstänkt för flera mord i Malmö men aldrig åtalats. Han är för närvarande internationellt efterlyst av spansk polis som misstänkt för ett antal mord på spanska solkusten.

Trots sin jämförelsevis låga ålder utsågs den efterlyste 22-åringen för några år sedan som ett strategiskt mål för Malmöpolisen. Han anses vara extremt farlig och våldsbenägen. Under lång tid avsatte polisen betydande resurser i ett misslyckat försök att slå ut honom. Däremot gjordes ett stort antal beslag av cannabis och en hel transportkedja av insmugglad narkotika slogs ut. Källor uppger att den nu gripne 22-åringen som togs av dansk polis har rört sig i kretsen kring den här mannen.

Kände mordoffer

Flamur Beqiri var nära vän och tidigare kompanjon med en man som under mystiska omständigheter hittades död i en kanal i Malmö. En annan nära vän till Beqiri blev utsatt för ett mordförsök av beväpnade skyttar på Sergels väg i Malmö förra året. Beqiris vän undgick mördarna men dennes sambo, läkaren Karolin Hakim sköts till döds när hon höll parets spädbarn i sina armar.

Flamur Beqiri bakgrund i Malmö kom snabbt i fokus för Londonpolisen. 

– Vi misstänker att han kan ha varit inblandad i viss kriminalitet i Sverige, och vi är i kontakt med den svenska polisen för att försöka ta reda på vad för incidenter som kan ha lett fram till att någon sökt hämnd i Storbritannien, har kriminalinspektör Jamie Stevenson vid Londonpolisen tidigare sagt.

Vad som gör att 22-åringen blivit misstänkt för mordet är oklart. Men på gatan och i närheten av huset där familjen bodde finns flera övervakningskameror. Familjen köpte huset för cirka 22 miljoner kronor i augusti 2017. 

Motivet att försöka mörda Flamur Beqiris nära vän och döda dennes sambo är oklart. Det finns inte heller någon uppenbar förklaring till varför Flamur Beqiri mördades.

Den gripne 22-åringen har enligt handlingar i dansk domstol motsatt sig att bli utlämnad och förnekar allt inblandning och kunskap om mordet på Flamur Beqiri.

En man från Malmö har gripits för mordet i London