Mordhäktad man klassad som svårt psykiskt sjuk

Flera polispatruller ryckte ut efter larmet om ett misstänkt mord vid Amiralsgatan den 26 januari i år.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fastighetsskötaren hittades svårt skadad utanför fastigheten. Hans liv gick inte att rädda.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 59-årige man som i slutet av januari häktades för att ha mördat en fastighetsskötare i Malmö bedöms vara allvarligt psykiskt sjuk.

– Han har otydliga minnesbilder från händelsen, säger advokaten Fredric Wikman som är mannens ombud.

Grannar hade tidigare försökt få myndigheter att ingripa mot 59-åringen.

Den 26 januari i år kom på förmiddagen larm till polisen att en fastighetsskötare hittats svårt skadad utanför en fastighet. Mannens liv gick inte att rädda. Kort efteråt greps en 59-årig man som är bosatt i fastigheten. Han har häktats som på sannolika skäl misstänkt för att ha dödat fastighetsskötaren inne i ett trapphus.

59-åringen hade under en längre tid skrämt och oroat grannar. Vid ett eller flera tillfällen har grannarna försök få sociala myndigheter och polis att ingripa mot mannen. De uppfattade honom som psykiskt sjuk.

”Han föll mellan stolarna”

– Vi försökte göra en orosanmälan men ingen lyssnade. Han föll mellan stolarna, har en person tidigare sagt till Kvällsposten.

Den misstanken visar sig nu vara välgrundad.

En liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, som gjorts av 59-åringen visar att han kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen samt även efteråt när han undersöktes.  Den bedömningen gör en överläkare, specialist i psykiatri och rättspsykiatri, som träffat mannen.

Det är fortfarande oklart vad som hände inne i trapphuset där 59-åringen har sin lägenhet. Fastighetsskötaren var där för att göra vad han brukade göra varje morgon. Han såg till att fastigheten sköttes och var städad.

Minns inte

– Han har otydliga minnesbilder från händelsen, säger advokaten Fredric Wikman som är 59-åringens ombud.

Överläkaren som undersökt 59-åringen anser att han bör genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. En sådan avgör om mannen kan dömas till fängelse eller om han bör dömas till rättspsykiatrisk vård.

Det avgörs i så fall om förundersökningen leder till att han åtalas och domstolen kommer fram till att han är skyldig till att ha dödat fastighetsskötaren.