Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet under turen med mördaren – elchockvapen

Gert-Inges systerdotter om sorgen.
Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk är dömda för mordet på Gert-Inge Bertinsson från Markaryd.
Gert-Inge Bertinsson, 70, från Markaryd hittades död i ett skogsområde.Foto: TV3/Efterlyst

Oleksandr Traiduk och Yaroslav Lavryniv dömdes till livstids fängelse för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70.

Nu startar förhandlingarna i hovrätten. Åklagare Gunilla Öhlin har krävt en syn på platsen där Gert-Inge hittades död. 

En av de dömda mördarna ska följa med på turen. 

”Jag kommer att tillse att polisman med elchockvapen kommer att finnas med på bussen”, skriver Öhlin i sitt anförande till hovrätten. 

Gert-Inge Bertinsson, 70, hittades svårt misshandlad och död i ett skogsområde utanför Markaryd.

I juli dömde Växjö tingsrätt de två ukrainska bärplockarna Oleksandr Traiduk, 48, och Yaroslav Lavryniv, 49, till livstids fängelse och utvisning för mord.

Men domen har överklagats och under torsdagen startar förhandlingarna i hovrätten. Männens försvarsadvokater menar att det inte är styrkt att brottet begicks av två personer.

– Det finns ingen utredning som visar att så behöver vara fallet. Vi delar inte uppfattningen att det skulle krävas två gärningsmän eller att tiden skulle varit för knapp för en gärningsman, har Tommy Nilsson, som företräder Oleksandr Traiduk, tidigare sagt. 

En annan fråga som försvaret tänker ta upp är dödsorsaken. 

– Man vet inte hur han avled och jag menar att det finns andra tänkbara dödsorsaker, säger Torgny Dahlberg som företräder Yaroslav Lavryniv, till SVT Nyheter Småland.

Ukrainarna Oleksandr Traiduk, 48, och Yaroslav Lavryniv, 49 är båda dömda för våldsbrott i hemlandet sedan tidigare.

Saknats teknisk bevisning

Gert-Inges kropp hittades av en dansk orienterare först 10 dagar efter försvinnandet. Hans händer var tejpade, fötterna bundna med livrem och det fanns tejp runt halsen och över ögonen. Gärningsmännen hade dessutom täckt över hans kropp och huvud med en filt.

Polisutredningen har inte kunnat få fram en exakt dödsorsak. Det har även saknats teknisk bevisning som binder männen till platsen i skogen. Åklagaren menade dock att den sammantagna bevisningen räckte för en fällande dom – något som tingsrätten höll med om.

 – Det finns föremål med DNA och fingeravtryck på tejpbitar som hittats. Båda männen vidgår också att de färdats i samma bil som offret, har åklagare Gunilla Öhlin tidigare sagt till Kvällsposten.

Under förhandlingarna i hovrätten kommer åklagarsidan presentera nytt material, bland annat en film från den parkeringsplats i centrala Markaryd där Gert-Inge ses gå in till frisören samma dag som han anmäls saknad.

Torgny Dahlberg, som företräder Yaroslav Lavryniv, ger inte mycket för de nya bevisen. 

– Man ser ryggen på den avlidne när han är på väg till frisören och man ser min huvudman vid ett tidigare tillfälle på dagen cykla förbi så det har ju inte gett någonting utöver vad man har antagit tidigare, säger han till SVT Nyheter Småland

Många i samhället berördes av händelsen, där 70-årige Gert-Inge Bertinsson, föll offer för mördare.Foto: PEO MÖLLER / KVP
Polisen sökte i flera dagar i terrängen efter den försvunne Gert-Inge Bertinsson.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Polisman med elchockvapen”

Horättsförhandlingarna beräknas att avslutas 13 oktober. Under en av dagarna, den 28 september, kommer man att han en så kallad syn på platsen där Gert-Inge Bertinsson hittades död.  

Det är åklagare Gunilla Öhlin som vill ha synen. Enligt Smålänningen skriver hon i sin framställan att turen måste vara hårt bevakad av Kriminalvården,, men även att uniformerad polis och tjänstehund bör vara följa med. 

”Jag kommer även att tillse att polisman med elchockvapen kommer att finnas med på bussen”, skriver hon. 

Endast den ena av de dömda, Yaroslav Lavryniv, kommer att närvara vid synen. Oleksandr Traiduk har valt att inte delta och det är enligt hovrätten frivilligt.

TV: Gert-Inge hittades död i skogen

Så här rapporterade vi när Oleksandr Traiduk och Yaroslav Lavryniv åtalades för mordet