Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mordbeställaren Salam Shebani döms i hovrätten

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Salam Shebani på semester.
Foto: POLISEN
Salam Shebani, 29, döms till livstids fängelse.
Foto: POLISEN
Salam Shebani på en exklusiv klubb i Dubai.
Foto: POLISEN

Salam Shebani, 29, kallades för ”El Patron” och beställde mord i Malmös undre värld.

Han var under lång tid internationellt efterlyst innan han till slut kunde gripas i Spanien. 

I våras dömdes han till livstids fängelse för flera beställningsmord – en dom som nu fastställs i hovrätten.

– Det har krävts stor uthållighet och proffsighet från utredarna och åklagarna för att nå hit och bara utredningen som avser mordet på Ramels väg omfattar 24 000 sidor, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande. 

Den 30 mars 2017 blev en 23-årig man nerskjuten på Ramels väg i Malmö.

Två okända gärningsmän beväpnade med automatkarbin och pistol sköt honom med flera skott i huvudet och kroppen. De var maskerade med motorcykelhjälmar.

Mannen som beställde mordet var, enligt tings- och hovrätten, den 29-årige Salam Shebani – som kallar sig för ”El Patron”. En 28-årig man, Ahmad Jawad, är sedan tidigare dömd för sin delaktighet i mordet på 23-åringen och dömdes då till 18 års fängelse.

I våras dömde tingsrätten Salam Shebani till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på Ramels väg. Han dömdes dessutom för försök till anstiftan till mord och grovt penningtvättsbrott. 

Fel person mördades

Hovrätten fastställer tingsrättens straff men dömer Salam Shebani för ytterligare ett fall av anstiftan till mord.

Salam Shebanis försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson vill inte kommentera domen i detalj, eftersom de håller på att gå igenom den själva. Han menar dock att han är missnöjd.

– Den accepterar vi inte naturligtvis, säger han.

Sannolikt kommer domen att överklagas till Högsta domstolen, enligt advokaten.

Den 2 februari 2018 skulle en 52-årig man skjutas på Docentgatan i Malmö, enligt misstankarna. Men fem kulor träffade i stället en 30-årig som använts som lockbete för att få 52-åringen att komma till platsen.

52-åringen kallades även för ”svensken” och han blev i stället för måltavla ett ögonvittne till mordet. ”Svensken” fick inte en skråma men får numera skydd av polisen.

”Väldigt ovanligt”

Enligt Malmö tingsrätt var Salam Shebani även hjärnan bakom det planerade mordet på Docentgatan och han döms därför för anstiftan till försök till mord på den person som var den egentlige måltavlan, den 52-årige ”Svensken”. 

Han döms också för anstiftan av mord för dödskjutningen på den 30-årige mannen – som av misstag mördades. 

– Det är väldigt ovanligt att någon blir fälld för anstiftan till mord i den grova kriminella miljön. Det har krävts stor uthållighet och proffsighet från utredarna och åklagarna för att nå hit och bara utredningen som avser mordet på Ramels väg omfattar 24 000 sidor, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande. 

Enligt misstankarna ska Salam Shebani ha beställt mordet på Docentgatan efter ett omfattande bedrägeri där ett kinesiskt företag lurades i oktober 2017 till att betala ut 6,5 miljoner kronor till ett bolag i Malmö. En av de som fick pengar – 500 000 kronor – var Salam Shebani. Pengarna gick till hans bankkonto i Dubai.

För brottet döms han i både tings- och hovrätt för grovt penningtvättsbrott. 

Polisen bekräftar: Beata Ratzman hittad död

Vill ha in fler tips: ”Fortsatt intensivt utredningsarbete”