Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Tony Ledel, 63: ”Tänker på det varje dag”

Tony Ledel mördade med gevär i lantidyllen
Tony Ledel dömdes till 18 års fängelse för mordet i Hylte.Foto: Polisen
Tony Ledel avtjänar sitt straff på anstalten Kumla.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

År 2018 dömdes 61-årige Tony Ledel för mord efter att ha skjutit ihjäl en 35-årig man som enligt Ledel bedrev utpressning mot hans anhöriga.

Nu är han placerad på Kumla och berättar för Hallandsposten att han fortfarande inte förlikat sig med domen.

– Nu tänker jag på det varje dag, säger Tony Ledel till HP.

I maj 2018 sköt den då 61-årige Tony Ledel ihjäl en 35-årig man på en gård utanför i Hylte kommun.

Han har själv uppgett att gårdsägarna, hans närstående, blivit utsatta för hot och utpressning av flera personer, bland annat 35-åringen. En berättelse som domstolen har godtagit.

När Tony Ledel kom dit sköt han 35-åringen i bröstet med sitt hagelgevär. I efterhand har han hävdat att det var av misstag och att det var av nödvärn.

Efteråt ska han ha hotat de andra personerna på platsen att lägga sig på marken.

En av männen berättade i rätten hur han fick ett vapen riktat mot huvudet. Tony Ledel ska, enligt vittnet, ha hållit fingret på avtryckaren och mannen var säker på att han skulle dö – tills han hörde vapnet klicka.

Bild från polisens rekonstruktion av händelsen.Foto: POLISEN

Dömdes för flera brott

Tony Ledel dömdes till 18 års fängelse för mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

I oktober i fjol gick kriminalvården honom till mötes att få avtjäna sitt straff på anstalten Kumla. Inför placeringen hade han uttryckt sin önskan om att få placeras på en lugnare avdelning för äldre intagna. 

Nu berättar han för Hallandsposten varför valet föll på anstalten som är ett av de fängelser som har hårdast bevakning i Sverige.

– Efter häktet kom jag till Riks­enheten. Det fanns andra fångar där som inte var förstagångare och som jag kunde prata med. De sade till mig att jag skulle försöka komma till Kumla. Det skulle passa just mig, eftersom det är mycket lugnare där, säger Tony Ledel till HP och lägger till att han inte ville komma till en anstalt ”där det finns en massa yngre”.

Tidigare ostraffad

Innan händelsen i Hylte hade han aldrig dömts för brott, mer än någon enstaka trafikföreteelse, och han säger att han fortfarande inte förlikat sig med domen.

– Hade jag fått en strafftid i förhållande till det som verkligen hände, då hade jag förmodligen förlikat mig med det. Men nu tänker jag på det varje dag, säger Tony Ledel till HP.

Han berättar att han om några år hoppas få komma till en anstalt med mer rörelsefrihet och möjligheten att studera.

Mordet var något som han blev ”indragen i”, en olyckshändelse. På anstalten har han träffat flera andra personer som är i samma belägenhet.