Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren fick inte ha koran i sin cell – hotade halshugga kvinna

Niklas Berisha, 25, och hans lillebror dömdes tillsammans för att ha mördat en 25-årig kioskägare i Halmstad 2013. Mördarna flydde Sverige efter mordet men kunde senare gripas i Kosovo och överlämnas.Foto: ROBIN ARON
Fängelsepersonalen oroades över att mördaren Niklas Berisha hade en ”radikal” koran i sin cell. När de slog till för att ta boken hittades en kam som var omgjord till ett stickvapen – och mördaren hotade att skära huvudet av en kvinnlig kriminalvårdare.Foto: Polisen

Fängelsepersonalen oroades över att mördaren Niklas Berisha hade en ”radikal” koran i sin cell.

När de slog till för att ta boken hittades en kam som var omgjord till ett stickvapen – och mördaren hotade att skära huvudet av en kvinnlig kriminalvårdare.

– Jag kommer att skära halsen av henne och jag kommer att se till att det blir gjort.

Niklas Berisha, 25, och hans lillebror dömdes tillsammans för att ha mördat en 25-årig kioskägare i Halmstad 2013. Mördarna flydde Sverige efter mordet men kunde senare gripas i Kosovo och överlämnas.

Den yngre brodern dömdes till sluten ungdomsvård medan storebror Niklas Berisha fick tolv års fängelse.

Under tiden på anstalt har den äldre brodern återkommande begått nya våldsbrott och han har hållits isolerad på grund av ”omfattande skadegörelse” och ”allvarlig misskötsamhet”.

I slutet av förra året började personal på anstalten Hall oroas över en bok Niklas Berisha hade. Mördaren har haft tre koraner i sin cell, en av dem bedöms ”innehålla tolkningar” som är ”radikaliserande”.

Under tiden på anstalt har Niklas Berisha återkommande begått nya våldsbrott och han har hållits isolerad på grund av ”omfattande skadegörelse” och ”allvarlig misskötsamhet”.Foto: Polisen

”Stötande, skrämmande eller provocerande”

”Mottagande och innehav av tillhörigheter som kan äventyra ordningen eller säkerheten i anstalten är aldrig motiverat. Av utredningen framgår att den aktuella boken är kontroversiell och väckt reaktioner på flera håll. Det föreligger således en risk för att boken och dess innehåll kan uppfattas som stötande, skrämmande eller provocerande av andra intagna”, står i dokument som Expressen tagit del av.

”Att en enskild intagen innehar boken kan också visa på ett stöd av våldsbejakande organisationer från den intagne. Mot bakgrund därav bedöms den kunna äventyra ordningen och säkerheten i anstalten.”

Det beslutades alltså att Niklas Berisha inte fick ha den specifika boken. Han erbjöds en annan engelsköversatt Koran med avböjde att ta emot den.

När fängelsepersonalen skulle ta mördarens bok blev han hotfull – och hotade att skära huvudet av en kvinnlig kriminalvårdare.

Niklas Berishas våld i fängelset

2016 gick Niklas Berisha till attack mot en medfånge och slog honom blodig ute i fängelsets rastgård.

Berisha ”blev provocerad” när den andre fången gick samma promenadvarv. Då slog han medfångens huvud mot betongväggen, slog honom med 17 knytnävsslag, tog strypgrepp på honom, bände hans arm och stampade på hans bröstkorg.

I förhör säger Niklas Berisha att han ”tappade besinningen och fortsatte att slå”. Domstolen bedömde att mördaren ”visade särskild hänsynslöshet och råhet”.

 

I samband med en kroppsvisitation i maj 2017 valde mördaren att angripa en kriminalvårdare genom att slå honom blodig i ansiktet.

Mördaren hade ett stickvapen på sig som han inte ville bli av med, han upplevde det som att ”alla gick emot honom” och påstår att han då slog kriminalvårdaren ”reflexmässigt”. Det trodde inte domstolen på och han dömdes för våld mot tjänsteman.

 

Inte ens ett år senare misshandlade han fängelsepersonal igen. Då rusade han ut ur sin cell och angrep två kriminalvårdare. En lyckades väja undan för ett slag mot sitt huvud, den andra slogs i ansiktet och började blöda.

Även då påstod Niklas Berisha att han inte hade uppsåt. I förhör säger han att han ”bara” ville skrämma personalen ”eftersom han kände sig provocerad över att bli nakenvisiterad”. Berisha dömdes för våld mot tjänsteman igen.

”Hon kommer få huvudet avkapat”

”Niklas Berisha gjorde då uttalande om att han skulle slå ihjäl den som rörde boken”, står i dokument från Södertälje tingsrätt.

När hans cell sen genomsöktes hittades en kam som hade gjorts om till ett stickvapen. Det beslutades att Berisha skulle lämna bestick och annat som kan innebära fara genom luckan till celldörren, innan vidare visitation. Då sa Beshira om en kvinnlig kriminalvårdare:

– Är det grishoran kvinspen (kriminalvårdsinspektör, reds. Anm) som har besluta detta. Jag kommer att skära halsen av henne och jag kommer att se till att det blir gjort.

– Hon kommer få huvudet avkapat, och det är snart. Hon kommer att få se.

Nu har Niklas Berisha dömts för två fall av hot mot tjänsteman. Det andra fallet gäller att mördaren, i samband med att han skulle duscha, tyckte att personalen stod för nära honom. Då sa han:

– Nästa gång du går nära mig kommer jag att nita dig din horunge.

Niklas Berisha har överklagat ärendet med Koranen och bett om att få tillbaka sin bok med hönvisning till religionsfriheten. Förvaltningsgrätten har nobbat mördarens begäran.