Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade mannen hade ett pris på sitt huvud

En man död efter skottlossning i Malmö.
Den 28-årige mannen sköts med flera skott. Han har tidigare undkommit ett mordförsök.Foto: MIKAEL NILSSON
28-åringen har tidigare dömts för narkotikabrott. Den här narkotikan fanns i en lägenhet som han använde för att förpacka cannabis i redlinepåsar.Foto: Polisen

28-åringen som mördades i går kväll i Malmö levde under dödshot. Han flyttade från lägenhet till lägenhet på flykt undan män som jagade honom.

Han hade ett pris på sitt huvud. 28-åringen var nära vän till en Malmöbo som jagas av spansk polis misstänkt för mord.

– Vi har känt att det har varit spänt mellan vissa grupper, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Dödshotet mot 28-åringen har varit känt inom polisen sedan en längre tid. Men han hade valt att inte söka skydd hos polisen. Istället har han har under flera månader försökt hålla så låg profil som möjligt, enligt uppgift till Kvällsposten.

– Han visste att man jagade honom, säger en person med insyn i 28-åringens liv.

28-åringen kunde vid enstaka tillfällen uppträda hotfullt. Men han är själv inte dömd för något grovt våldsbrott. För en tid sedan ska 28-åringen ha upptäckt att han var nära att gå i en fälla och undkom mördare som väntade

– Vi hade information i de här miljöerna att något var på gång. Därför har vi arbetat mycket ute i grupperna och för att kyla av, säger Stefan Sintéus.

Efter mordet i går är polisens fokus att försöka förhindra nya skjutningar.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder men vad vill jag inte gå in på, säger Stefan Sintéus.

Sköts med flera skott

Vid 22-tiden i går kväll hade 28-åringen ingen chans att komma undan. Han sköts med flera skott på en gata i stadsdelen Högaholm i Malmö.

Orsaken till varför en grupp personer bestämt att 28-åringen ska dödas är oklar. Det finns olika uppfattningar om varför. Men det finns en omständighet som kan bidra till en förklaring. 

28-åringen var nära vän till en Malmöbo som förekommit i flera utredningar av mord och narkotikahandel. Den här mannen var under några år ett primärt mål för Malmöpolisen som satte in stora resurser för att få honom åtalad. Försöken har hittills misslyckats. 

28-åringens vän vistas inte längre i Sverige. Han tros ha gömt sig utomlands efter att ha blivit internationellt efterlyst via Interpol av spansk polis som misstänkt för mord på spanska solkusten.

Känd av polisen

Mannen som mördades i går kväll är känd av polisen sedan lång tid. Han har tidigare dömts flera gånger för narkotikabrott, senast för två år sedan när han greps i ett garage under Kronprinsen i Malmö. Då hade han cirka 9 gram cannabis i en jackärm. För fem år sedan upptäcktes han av polis i en lägenhet med ett större parti narkotika. 28-åringen berättade då att han på uppdrag av en vän förpackade och förvarade narkotika.

28-åringen namngav aldrig sin vän.

App