Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Sumah, 26, högg ihjäl 17-årige Mohsen

Innan Mohsen Fazeli dog kunde han berätta för larmoperatören vem som attackerat honom. Den utpekade 26-åringen döms nu till 16 års fängelse.
Mohsen Fazeli blev bara 17 år gammal.
Foto: Poilsen
Alex Sumah döms till 16 års fängelse.
Foto: Polisen

17-åriga Mohsen Fazeli höggs ihjäl ute på gatan i Malmö under en kall höstnatt. 

Innan han dog kunde han berätta för larmoperatören vem som attackerat honom. 

Alex Sumah, 26, döms nu till 16 års fängelse för mordet.

Mohsen Fazeli kom ensam till Sverige från Iran år 2015. Han hade då precis fyllt 13 år. 

– Han var bara en liten kille när han kom, men han var så smart. En väldigt lugn och fin kille var han, har Héléne Knutsson, Mohsens gode man, tidigare sagt till Kvällsposten.

Men fyra år senare skulle hans liv ta slut på en gata i området Sofielund i Malmö. Den 3 november förra året höggs han ihjäl

Redan samma natt kunde 26-årige Alex Sumah anhållas i sin frånvaro, misstänkt för mordet. Han efterlystes internationellt och kunde gripas fem dagar senare. 

Det var Mohsen Fazeli själv som ledde polisen i riktningen mot Alex Sumah. Han kunde nämligen själv ringa 112 efter att han blivit knivskuren och under samtalet kunde han, trots att han var svårt skadad, berätta vem som attackerat honom. Han avled senare.

Alex Sumah anhölls i sin frånvaro samma natt som mordet.
Foto: Polisen
Polisen kunde gripa 26-åringen fem dagar senare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konflikt om pengar

Alex Sumah döms nu till 16 års fängelse. 

”Tingsrätten har funnit det styrkt att samtliga åtalade varit på platsen och att den person som målsäganden själv angett som gärningsman uppsåtligen berövat målsäganden livet genom att utdela ett hugg med en kniv eller ett knivliknande föremål”, skriver Malmö Tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Det råder inget tvivel om att den nu dömde 26-åringen visste vad han gjorde. 

”Även om händelseförloppet vid själva angreppet inte har kunnat klarläggas helt står det klart att XX använt sådant våld som typiskt sett är förenat med livsfara”, skriver tingsrätten i sin dom. 

Det ska ha funnits en konflikt mellan Mohsen och Alex Sumah. Den rörde pengar, enligt åklagare Sofia Syrén.

– Pengar som de båda ska ha införskaffat gemensamt och som Mohsen har haft hemma hos sig. Pengar har försvunnit och Mohsen är övertygad om att Sumah har tagit pengarna. Det är bakgrunden till konflikten, sa hon i samband med att 26-åringen åtalades. 

Sofia Syrén var när hon åtalade Alex Sumah säker på att det är han som mördat 17-årige Mohsen. 

– Jag menar att jag kan bevisa att det är han som utdelat det hugg som har träffat målsägaren i bålen, säger hon. 

Två andra män, 21 och 24 år gamla, åtalades för medhjälp till mord. De ska enligt åklagaren ha följt med 26-åringen till brottsplatsen och närvarat under hela förloppet. De frias dock från misstankarna, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. 

På väg att återförenas

Alex Sumah ska även betala skadestånd. Mohsens mamma och syster ska enligt domen ha 60 000 kronor vardera.

Familjen var vid Mohsens död på väg att återförenas. 

Exakt en vecka efter mordet hade hans mamma och lillasyster en inbokad tid på ambassaden. De var mitt uppe i processen komma till Sverige. 

Bara några dagar före sin död hade Mohsen suttit på ett café i Malmö och pratat om sin mamma. Han var glad och hoppfull inför mötet ambassaden.

– Han hoppades ju att hon och lillasyster skulle få komma till Sverige och att de snart skulle ses igen. Men nu blev det inte så, säger Héléne Knutsson, Mohsens gode man.

Hon har tidigare berättat för Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv att hon och Mohsen pratade om det allra mesta. Ofta handlade samtalen om kultur, religion eller relationer.

– Han tyckte om att prata om existentiella saker. Och om kulturella olikheter. Han tyckte att det var bra som det var i Sverige, att kvinnor fick arbeta och att man fick välja sin partner själv. Sådana frågor reflekterade han över. Vi kunde prata hur länge som helst, det var knappt att jag kom ifrån ibland när jag hälsade på.

TV från arkivet: 

Misstänkt gripen för mordet på Mohsen, 17