Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emilias misstänkte mördare fick terapi – slapp fängelse

Kände Emilia • Tog droger som medicin • Fick stödsamtal.
20-åringen anhölls på tisdagen, samma dag som Emilia Lundbergs kropp hittats av dykare i Vramsån. På fredagen häktades han i Kristianstads tingsrätt.
Emilia Lundberg, 20, försvann från sin bostad i Tollarp fredagen den 22 november. Tisdagen den 3 november hittades hennes kropp i Vramsån. En 20-årig barndomsvän till Emilia Lundberg har häktats som misstänkt för att ha mördat henne.
Foto: Privat
Chefsåklagare Jenny Lindell anser att det finns bra bevisning mot 20-åringen.
Poliser har husrannsakan i 20-åringens bostad och gjorde flera beslag.
Foto: JENS CHRISTIAN
Efter att polis som med specialsökhund som markerat vid Vramsån hittade dykare Emilia Lundbergs kropp på tisdagen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Kort innan Emilia Lundberg, 20, försvann fick den unge man som nu misstänks ha dödat henne en dom efter att ha åtalats för tredje gången.

Men tingsrätten lät honom slippa fängelse. Istället dömdes han att gå i samtalsterapi för att sluta begå brott.

Nu misstänks 20-åringen ha mördat Emilia som var hans barndomsvän.

Under häktningsförhandlingen nekade 20-åringen till att ha mördat Emilia Lundberg. Men chefsåklagare Jenny Lindell hade bevis som bakom stängda dörrar och utan insyn från åhörare övertygade tingsrätten att 20-åringen ska häktas som på sannolika skäl misstänkt att ha mördat Emilia Lundberg.

Efteråt förklarade 20-åringens advokat, Melka Kjellberg, att hennes klient var förtvivlad över det som hänt hans barndomsvän:

– Han är lika förtvivlad som alla andra över det här.

Jenny Lindell hade innan häktningsförhandlingen fått ett rättsmedicinskt utlåtande som innebar att det inte finns tvivel om att Emilia Lundberg mördats innan hon elva dagar efter sitt försvinnande påträffades i Vramsån.

– Hon har utsatts för våld som hon inte åsamkat sig själv. Därför är misstanken mord, sa Jenny Lindell efter häktningsförhandlingen i Kristianstads tingsrätt.

Anhölls samma dag Emilia hittades

Det har inte framgått vem det var som Emilia Lundberg gick med när hon försvann från sitt hem på fredagsförmiddagen. En släkting till henne såg en person med cykel och grå rock som gick tillsammans med Emilia i riktning mot Vramsån där den korsar Malmövägen. Där någonstans, innan ån, stängdes Emilias mobiltelefon av.

I fokus för utredningen för att få en förklaring till vad som hänt hamnade snabbt vänner, bekanta, barndomskamrater och andra som funnits i Emilias närhet. I ett samhälle med lite mer än 3 000 invånare går det snabbt att få fram vilka som umgås med varandra och vilka som besöker varandra eller åker bil tillsammans. I den kretsen av bekanta finns 20-åringen.

Dagen efter att Emilia Lundbergs kropp hittats i Vramsån hölls en minnestund för henne på Tollarps torg.
Foto: JENS CHRISTIAN

Men framför allt så hade polisen information om delar av Emilias sociala nätverk genom uppgifter från hennes mobiloperatör, Telenor.

Under dagarna som följde kom polisen att bli alltmer intresserade av vad som fanns längs med Vramsån. På tisdagen, efter att dykare sökt igenom ett område, kom beskedet som Emilias anhöriga fruktat men in i det sista hoppats slippa få höra. Polisen meddelade att Emilia hittats död. Brottsrubriceringen ändrades samma dag till att också handla om mord.

Senare på kvällen anhölls 20-åringen i sin frånvaro som misstänkt för att ha mördat Emilia. Det är inte första gången 20-åringen har kontakt med polis och åklagare. Kort före Emilia Lundbergs försvinnande fick han sin senaste dom. Det fanns ingenting i den domen som antydde att han mycket snart efteråt på nytt skulle hamna i en rättssal. Snarare tvärtom. 

Riskerade fängelse

Under sommaren hade han blivit påkommen av polis med narkotikaklassade läkemedel och kokain. Det var inte första gången. Han har tidigare dömts för narkotikabrott. Risken fanns att han skulle kunna dömas till fängelse.

Detta har hänt

22 november: Sista livstecknet från Emilia Lundberg är när hon kl 8 på morgonen publicerar en bild på sig själv på Facebook.

23 november: Hennes familj börjar söka efter Emilia efter att ha misslyckats få kontakt med henne.

26 november: En polisanmälan upprättas.

28 november: Åklagare kopplas in och polisen misstänker att Emilia Lundberg kan ha utsatts för brott. En anmälan om misstänkt människorov skrivs.

30 november: Frivilliga från sökorganisationen FIKK hittar kläder och andra persedlar i skogsterrängen i anslutning till Tollarp.

3 december: Emilias kropp hittas av dykare som söker i Vramsån. Förundersökningsledaren rubricerar ärendet som misstänkt mord

4 december: En man grips och anhålls, misstänkt för mord 

6 december: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord

När 20-åringen ställdes inför rätta berättade han för domstolen om sina problem, att han lider av svår ångest och att han använt narkotika för att självmedicinera. 20-åringens missbruk har enligt domen pågått i flera år. Domstolen ansåg efter förhandlingen, och efter att ha lyssnat på hans stödperson att brottsligheten som han begått var kopplad till hans missbruk, men också psykiska ohälsa.

Stödpersonen varnade också tingsrätten för vad som skulle kunna ske om 20-åringen dömdes till fängelse. Stödpersonen förklarade att hon tror på 20-åringens positiva utveckling. Men varnade för att ”det genombrott som skett kan riskeras att påverkas negativt om N.N.(20-åringen, red anm) döms till ett fängelsestraff”.

Den positiva utvecklingen berodde bland annat på att 20-åringen under hösten, innan rättegången, börjat delta i en viss typ av samtal hos frivården. Syftet med samtalen är att den som deltar ska få hjälp att sluta begå brott. 20-åringen berättade också själv under rättegången att hans kontakt med en ny läkare gjorde att mycket kändes bättre.

Tingsrätten resonerar i domen om 20-åringen ska dömas till fängelse. Två omständigheter talade för ett fängelsestraff, bland annat att han återfallit i brott och att det var frågan om narkotikabrott. Men kom fram till att 20-åringen hade behov av övervakning och dömde honom till skyddstillsyn och vård inom ramen för frivården. Planen var att han skulle fortsätta stödsamtalen som syftade till att han skulle sluta begå brott.

Chefsåklagaren: ”Jag har ett gott material”

Barndomsvän häktad misstänkt för mord på Emilia.