Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstolen: Han dödade Emilia, 20

Emilia, 20, hittades död i Vramsån, Tollarp i december 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: Jens Christian
Efter mordet hölls en minnesstund för Emilia i centrala Tollarp.
Foto: JENS CHRISTIAN
Tidigare under förhandlingen har tingsrätten haft en så kallad syn där mordet ägde rum.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: PRIVAT

21-åriga barndomsvännen mördade 20-åriga Emilia Lundberg i Tollarp. Det anser Kristianstads tingsrätt som tycker att det finns ”övertygande bevisning”. 

Nu ska 21-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 

– Min klient kommer att dömas men för vad återstår att se när domen kommer, säger försvarsadvokaten Melka Kjellberg.

20-åriga Emilia Lundberg hittades död i Vramsån i Tollarp i Skåne den 3 december 2019. Då hade hon varit försvunnen i elva dagar.

Dagen efter att hon hittats greps hennes 21-åriga barndomsvän i föräldrahemmet.

I elva dagar har mordrättegången pågått i Kristianstads tingsrätt. På fredagen meddelade rätten sitt beslut i skuldfrågan: 

”Det finns övertygande bevisning om att XX, enligt vad åklagaren påstått, har berövat Emilia Lundberg livet och då gjort sig skyldig till en otillåten gärning”. 

21-åringen ska vara fortsatt häktad men slipper restriktioner. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den tar cirka en månad. När undersökningen är klar ska tingsrätten ta ställning till om 21-åringen ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

– Min klient kommer att dömas men för vad återstår att se när domen kommer. Men jag är helt säker på att domen kommer att överklagas till hovrätten, säger advokaten Melka Kjellberg som är 21-åringens ombud.

Växte upp som vänner  

Den 21-årige mannen och Emilia Lundberg var barndomsvänner.

När det blev känt att Emilia Lundberg hittats död besökte den misstänkta 21-åringen Emilias familj för att beklaga sorgen och överräcka en bukett blommor.

Anhöriga och vänner till både offret och den misstänkte har haft svårt att ta in att 21-åringen ska ha mördat sin bästa vän som han växt upp med.

Mannens försvarare Melka Kjellberg menar, liksom tidigare, att bevisningen mot hennes klient är svag. 21-åringen har nekat till att han mördat sin barndomskamrat Emilia Lundberg.

– Åklagaren har fortfarande inte hittat något vapen. Det råder osäkerhet om brottsdatum. Det saknas teknisk bevisning som knyter min klient till gärningen, säger Melka Kjellberg.

Men åklagaren har under rättegången redogjort för sina viktigaste bevis:  

Fynd på platsen där Emilia Lundbergs kropp hittades, en peruk och en jacka med en kniv i innerfickan.

”Han är stabil”

Ett beslut om rättspsykiatrisk undersökning tas när domstolen misstänker att en åtalad kan ha begått ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk sjukdom.

– Det fanns tidigare en osäkerhet om hans mentala tillstånd vid tidpunkten för när brottet begicks men han är i dag enligt min bedömning stabil efter att ha kommit bort från sitt missbruk, säger Melka Kjellberg.

Rättegången väntas återupptas i januari. 

– Man får bara skicka någon på rättspsykiatrisk undersökning om man har kommit fram till att det finns övertygande bevis, och det har vi kommit fram till att det finns. Sedan får vi titta ytterligare på utredningen och göra bedömningar som kommer att meddelas i domen, säger Petter Anefur, lagman vid Kristianstads tingsrätt, till Kristianstadsbladet.

Mer krim: Sänkt straff för Wilma Andersson mördare

Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla – hovrätten sänkte straffet.