Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt bombman häktad - gömde sprängämnen i villa

Sprängladdningen hittades tidigt på morgonen den 12 december förra året i ett underjordiskt garage på Censorsgatan i Malmö.Foto: Fritz Schibli
Bombtekniker använde en bombrobot för att desarmera sprängladdningen.Foto: Fritz Schibli

En 25-årig man har häktats som misstänkt för att ha placerat en sprängladdning i ett underjordiskt garage på Censorsgatan i Malmö. 

Polis har jagat honom sedan början av december förra året.

När 25-åringen greps i sitt hem hittade polisen både vapen och sprängämnen.

Han häktades i dag av Malmö tingsrätt som misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor den 12 december 2019 och grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor den 29 januari 2020.

Sprängladdningen i det underjordiska garaget till ett hyreshus upptäcktes av en privatperson på förmiddagen den 12 december förra året. Den ska inte ha varit placerad i anslutning till någon bil. Polisen fick larmet kl 7.38 på morgonen.

Polis kallades till garaget. Efter polispatrullen tittat närmare på föremålet larmade de Nationella bombskyddet.

Spärrade av gata

Polisen spärrade av en del av gatan samt fastigheten. Ingen fick vistas i garaget. Nationella bomskyddet inspekterade först föremålet med hjälp av en så kallad bombrobot. Efter analys kom man fram till att det var ett explosivt föremål. Risken för en explosion ansågs vara så överhängande att ambulans kallades till Censorsgatan.

Efter två timmars arbete var sprängladdningen desarmerad med hjälp av bombrobot.

Exakt vilken typ av sprängämne det var frågan om har polisen inte gått ut med men samma dag efterlyste Malmöpolisen vittnen som kan ha sett personer som vistats i garaget eller i närheten.

Sedan dess har sprängladdningen analyserats. Vid en sådan undersökning letar man efter både DNA och fingeravtryck.

Gömde vapen och sprängämnen

Klockan 7 på morgonen den 29 januari slog polis till mot en villa utanför Lund och grep den 25-årige mannen som i dag häktades. Han misstänks ha hanterat sprängladdningen som hittades i det underjordiska garaget, enligt den häktningsframställan som lämnats in till Malmö tingsrätt. Kammaråklagare Peter Ståhl bekräftar för Kvällsposten att 25-åringen sätts i samband med händelsen på Censorsgatan.

Samtidigt som 25-åringen greps genomfördes en husrannsakan i villan där han bor. I villan fanns vapen men också någon form av sprängämnen.

25-åringen är sedan tidigare känd av polisen. Han har dömts för ett flertal brott sedan 2012, senast i slutet av förra året och finns således i polisens register. Han har tidigare inte häktats för att ha hanterat sprängämnen eller vapen. Däremot har han dömts för bland annat narkotikabrott.